menü ikon

Bounty pite

2016. június 20. sütemények > édes sütemények

Nagyon imádom a kókuszos ételeket. Lehet az sütemény, ital esetleg fagyi. Sőt, ettem már olyan rántott húst is, aminek a prézlijébe kókuszreszelék volt keverve. Az ételnek ezáltal különlegesen finom, egzotikus ízvilága lett. Ez a kókuszos pite igen egyszerű, sütést nem igényel, így a nyári melegben nem kell a forró sütő előtt álldogálni. Rövid idő alatt kész, és egy finom jeges kávéval isteni párost alkot. Ebéd utáni nasiként, vagy uzsonnára kiváló finomság. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Tésztához:

  • 🔸30 dkg sima háztartási keksz (ledarálva). Gluténmentes verzióhoz: bármilyen gluténmentes keksz. Én a Spar free from-os vajas kekszet szeretem a legjobban.
  • 🔸20 dkg olvasztott vaj. Laktózmentes verzióhoz: Liga laktózmentes vaj
  • 🔸2 evőkanál kakaópor

Töltelékhez:

  • 🔸100 g kókuszreszelék
  • 🔸400 ml habtejszín. Laktózmentes verzióhoz: Hulalla növényi habtejszín
  • 🔸3 evőkanál cukor
  • 🔸20 dkg 50-70%-os kakaótartalmú étcsokoládé

1. A kekszet daráljuk le, vagy ha már le van, akkor tegyük bele egy nagy tálba. Rakjuk hozzá a kakaóport és keverjük el alaposan.

2. A vajat olvasszuk meg majd öntsük rá a kakaós keksz egyvelegünkre. Alaposan dolgozzuk össze, majd egy 26 cm-es pite vagy tortaforma aljába nyomkodjuk bele úgy, hogy kb 1-1,5 cm-es pereme legyen az oldalán. Ha kész berakjuk a hűtőbe 1 órára.

3. A kókuszreszeléket, cukrot és 200 ml tejszínt belerakjuk egy edénybe, és alacsony lángon addig főzzük, míg be nem sűrűsödik és el nem válik a massza az edény falától. A keksz alapra öntjük, 5-10 percet szobahőmérsékleten, majd tovább a hűtőben pihentetjük.

4. A csokit törjük kockákra, tegyük bele egy lábasba és öntsük hozzá az előzőleg felforralt 200 ml tejszínt. Alaposan keverjük össze, majd 2-3 percig még kevergessük.

5. A torta alapot vegyük ki a hűtőből és öntsük rá a trüffel krémünket.

6. Végül, egy egész éjszakára, vagy 5-6 órára tegyük a hűtőbe!

Sütizésre fel!

Puszi, Lara 💋

Nyáridéző eperhabos torta

2016. május 03. sütemények > édes sütemények

Valamelyik nap az egyik nagyobb szupermarket gyümölcsös standjain gyönyörűen szép, piros epreket pillantottam meg. Általában az ilyen korai epreknek nem szokott még finom, édes ízük lenni, de annyira csábítóak voltak, hogy kockáztattam és vettem egy dobozzal. Azt kell hogy mondjam, pozitívan csalódtam. Az ára is nagyon megérte, hiszen fél kilogramm 400 forint volt, ráadásul zamatos és édes is volt. Gyorsan vissza is mentem, vettem még egy csomaggal. Az egyikből lekvárt, míg a másik adagból finom, könnyű eperhabot készítettem, amit piskótába töltve használtam fel. Édesanyám anyák napjára a virág mellé még ezt a nyáridéző, eper tortát is megkapta. Mondanom sem kell, nagyon örült neki. De nem csak ő, hanem a család apraja-nagyja egyaránt. Aki bármilyen ételallergiában szenved, ennél a receptnél nyugodtan helyettesítheti a saját, allergén mentes (rizsliszt, növényi tejszín) alapanyagaival. Íme a recept, egyenesen a konyhámból!

Tésztához:

  • 6 db tojás
  • 120 g liszt
  • 120 g cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma

Eperhabhoz:

  • 250 g friss vagy fagyasztott eper
  • 300 ml hideg habtejszín
  • 4 db tojás sárgája
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál étkezési zselatin
  • 4 evőkanál víz

Trüffelkrémhez:

  • 200 g étcsokoládé ( min. 50%-os kakaótartalmú)
  • 200 ml habtejszín
  • 4 evőkanál cukor

Fedő réteghez (opcionális):

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml hideg habtejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 200 g étcsokoládés tortabevonó
  • 1 evőkanál olaj

1. Először a trüffelkrémet készítjük el. A tejszínt a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a kockákra tört étcsokoládéra. Csomómentesre keverjük és miután szobahőmérsékleten kihűlt még 2-3 órán át pihentetjük a hűtőben.

2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 24 cm átmérőjű, kerek tortaforma alját kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A tojásokat szétválasszuk fehérjére és sárgájára. A sárgáját a fele cukorral és a vanília aromával kézi habverő segítségével kihabosítjuk, majd félrerakjuk. A fehérjét is elkezdjük habbá verni. Fontos, hogy nem szabad túlverni, mert akkor nem fog feljönni a piskótánk. Félkemény habot kell belőle vernünk. Mikor félig felvertük hozzá adjuk a cukor másik felét, majd félkeménnyé verjük tovább. Egy spatula segítségével először egy kis adag fehérjét erősebb mozdulatokkal elkeverünk a sárgájában, majd ezután óvatos, lágy mozdulatokkal elkeverjük benne a többi fehérjét is. Ebbe a tojásos egyvelegbe forgatjuk bele szintén a spatula segítségével az előzőleg átszitált lisztet. Figyelünk rá, hogy ne essen össze a massza, az edény oldaláról befelé haladva forgatjuk a spatulával a tésztát. Ha csomómentesen elkevertük beleöntjük a formába, elegyengetjük és 160 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. SÜLÉS KÖZBEN NEM NYITJUK KI A SÜTŐ AJTÓT, MERT KÜLÖNBEN A PISKÓTÁNK ÖSSZE ESIK. Ha megsült egy tálcára fejjel lefelé lefordítjuk és a formában hagyva, szobahőmérsékleten kihűtjük.

3. Az eperhabot akkor kezdjük el csinálni, mikor már teljesen kihűlt a piskótánk, amit három egyenlő részre vágunk és a formába vissza teszünk egy részt. Az epret kiolvasszuk, vagy a frisset megmossuk és apró darabokra vágjuk. Az epret a vaníliás cukorral közepes lángon elkezdjük főzni, mintha lekvárt csinálnánk. Fedővel lefedve 5-10 percig pároljuk. Míg az eper a lapon van, a zselatint egy bögrében összekeverjük a vízzel és hagyjuk duzzadni. Ha az eper elkészült levesszük a lapról, és egy botmixerrel eldolgozzuk benne a még megmaradt darabokat. Ezután hozzá öntjük a megduzzadt zselatint és elkeverjük. Ezt az egyveleget félre rakjuk. Egy másik edénybe bele rakjuk a tojássárgákat és a cukrot, majd vízgőz felett 10 percen keresztül, kézi habverővel folyamatosan kevergetve, habosítjuk azt. Világossárga, habos masszát kell hogy kapjunk. Megvárjuk míg kihűl, de nem teljesen ez kb. 3-4 perc és fokozatosan össze keverjük a málnás-zselatinos egyveleggel. A tejszínt kemény habbá verjük és kb. 5 részletben, spatulát használva óvatosan összeforgatjuk az előzőleg kikevert epres-tojásos-cukros masszával. Így kész is az eperhabunk, amit ráöntünk a tortaforma aljába tett tésztára és egy órára hűtőbe tesszük.

4. A trüffelt kivesszük a hűtőből és elektromos habverő segítségével kihabosítjuk. Ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.

5. A hűtőben pihenő, félig kész tortát kivesszük, ráhelyezünk még egy tészta lapot, amire ráhalmozzuk és egyenletesen elkenjük a kihabosított trüffelt. A tetejére ráhelyezzük az utolsó tészta lapot és a formában hagyva még egy órára berakjuk a hűtőbe.

6. Amíg pihen a torta a hűtőben elkészítjük a fedőréteget. A tejszínhabból és a cukorból elektromos habverővel kemény habot verünk, majd lassú fokozaton elkeverjük benne a mascarponét is.

7. A tortát kivesszük a hűtőből, a biztonság kedvéért egy éles késsel körbevágjuk és kivesszük a formából. Bevonjuk a mascarponés habbal és leöntjük a tetejét az olajjal megolvasztott csokival. Ízlés szerint megmaradt krémmel és eperdarabokkal díszíthetjük.

Remélem ízleni fog kicsinek és nagynak egyaránt! Sütizésre fel!

Citromhabos torta-mindenmentes verzió

2016. április 26. sütemények > torták

Az ember lánya a jó idő közeledtével sokkal jobban kívánja a gyümölcsös vagy éppen savanykás italokat, édességeket. Nagy kedvenceim közé tartoznak a citromból készült nyalánkságok. Valamelyik nap az egyik jó barátnőmmel csajos estét tartottunk, és limoncellót iszogatva tervezgettük a nyári nyaralásunkat. Innen jött az isteni szikra, hogy a héten valamilyen citromos sütit kell kreálnom. Először linzertésztából akartam elkészíteni, de hála égnek meggondoltam magam. A torta alapjául egy joghurtos, omlós tészta szolgál, amin buján elterül az intenzív citromos-habos réteg, ami a nyár illatát idézi fel mindannyiunkban. Nem hagyhattam ékszer nélkül a királynőnket, így én tojáshab réteggel koronáztam meg, de aki nem szereti vagy nincs otthon zsebsárkánya az felvert tejszínhabot is halmozhat a tetejére. Remélem már összefutott a nyál a szátokban. Aki semmilyen ételintoleranciában nem szenved, az használhat búzalisztet illetve állati eredetű tejszínt illetve vajat! Felkészültetek? Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Tésztához:

  • 2 db tojás
  • 20 dkg rizsliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál laktózmentes joghurt
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 evőkanál langyos víz

Citromhabhoz:

  • 2 db citrom leve
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 4 db tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 60 g szoba hőmérsékletű laktózmentes vaj
  • 250 ml hideg, növényi habtejszín
  • 1,5 evőkanál étkezési zselatin és 3 evőkanál víz

Habréteghez:

  • 2 db tojásfehérje
  • 100 g cukor
  • 5 cl viz
  • vagy 150 ml hideg, növényi habtejszín

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy 16 cm átmérőjű, kerek tortaforma alját kibélelünk szilikonos sütőpapírral vagy kikenünk vajjal.

2. A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd elkeverjük benne az olajat, vizet, vanília aromát és a joghurtot is. Egy másik edényben elkeverjük a lisztet a sütőporral, hozzáadjuk a tojásos-cukros egyveleghez és csomómentes tésztát keverünk belőle. Alul-felül sütésen 25-30 perc alatt 180 fokon megsütjük. Ha kész a formában hagyva kihűtjük.

3. Amikor teljesen kihűlt a tészta akkor állunk csak neki a citromhabhoz. A zselatint egy bögrében elkeverjük a vízzel és félre rakjuk. A krémhez a tojások sárgáját, citrom levét, citrom reszelt héját és a cukrot vízgőz felett folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ez eltarthat úgy 10-15 percig is. Ha besűrűsödött vegyük le a lapról és keverjük el benne a vajat, majd a felduzzadt zselatint. Várjuk meg míg kihűl. A kemény habbá vert tejszínt egy spatula segítségével pici adagonként, lassú mozdulatokkal elkeverjük a citromos krémben. Ezt ráöntjük a formában hagyott tésztára és 2 órára a hűtőbe tesszük.

4. A tojásfehérje habhoz a cukorból és a vízből szirupot készítünk. Körülbelül 15 perc alatt készül el. Akkor jó a szirup, ha egy kanalat belemártasz a cukros oldatba és a kanálon lévő oldatba beledugod a mutatóujjad és összecsukod a hüvelykujjaddal, akkor szétengedés közben a két ujjad között marad egy vékony cukor szál. A cukorszirupot vékony sugárban hozzáöntjük az előzőleg félig felvert tojásfehérjéhez úgy, hogy közben fokozatosan verjük tovább azt. Közepes fokozaton verjük tovább addig, míg kemény habot nem kapunk belőle. Ha nem tojáshabot hanem tejszínt akarunk tenni a tetejére, akkor azt kemény habbá verjük.

5. A tortát kivesszük a formából és egy kanál segítségével ráhalmozzuk a cukorszirupos tojáshabot majd óvatosan a zsebsárkánnyal megpörköljük azt. Akinek nincs zsebsárkánya az semmiképp ne rakja be a sütőbe a tortát a fehérjehab megpörköléséhez, hiszen az előzőleg betöltött citrom krém nem süthető, nem úgy mint a Rákóczi-túrósban lévő túrós krém. Ebben az esetben a felvert tejszínnel pakoljátok meg a tetejét.

Remélem, hogy mindenkinek sikerül és ízleni fog. Ha elakadnátok sütés közben vagy kérdésetek lenne, keressetek nyugodtan. A kapcsolat fülnél megtaláljátok az elérhetőségeimet.

Sütizésre fel!

Előző oldal kezdőlap Következő oldal