menü ikon

Karamellás, narancsos-csokis torta

2016. április 12. sütemények > torták
Bevallom nektek őszintén, nem vagyok híve az agyon cukrozott, vajas, semmilyen ízű krémeknek. Ha lehetséges próbálom kiváltani tejszínnel vagy mascarponéval. Hétvégén ünnepeltük az egyik barátnőm születésnapját. Megkérdeztem tőle, hogy milyen tortát szeretne kapni tőlem. Azt hittem, hogy valamilyen ultra modern, több emeletes, fondanttal bevont és figurákkal telerakott tortát fog mondani, de meglepődtem a válaszán: " Lara, ha lehetne, valamilyen egyszerű csokitortát szeretnék!" Mondanom sem kell, eléggé csodálkozva néztem rá, mint borjú az új kapura. Akkor már tudtam, hogy ez az egyszerű csokitorta nem lesz annyira egyszerű, így is, úgy is fel fogom dobni valamivel. Imádom a karamellát, hát még ha csoki társul mellé. A narancs pedig csak hab a tortán. Félreértés ne essék, ebben a tortában nincs külön karamellás és csokis krém, a kettőt ötvöztem és mondanom sem kell, a végeredmény ínycsiklandozó lett. A barátnőm nagyon örült a tortának és minden jel arra utalt, hogy a vendégeknek is nagyon ízlett, hiszen se perc alatt üresek lettek a tányérok. Sok beszédnek sok az alja, íme a recept egyenesen a konyhámból.

Tésztához:

  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 250 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 5 db tojás

Krémhez:

  • 300 g cukor
  • 150 ml víz
  • 400 g étcsokoládé (50-70%-os)
  • 300 ml habtejszín
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 350 g szoba hőmérsékletű vaj

1. Először a krémet készítjük el. A csokit egy nagyobb tálba összetördeljük és bele tesszük a lereszelt narancs héját. A vizet a cukorral közepes lángon, magas falú lábasban elkezdjük karamellizálni. Ez kb. 10-15 percig fog tartani. Először fehér színűen el kezd majd gyöngyözni, forrni és szép lassan borostyánszínűre fog változni. Amikor elérte a kellő színt hozzá öntjük az előzőleg felforralt tejszínt. Fontos, hogy meleg legyen. Folyamatos kevergetés mellett főzzük még 2-3 percet.

2. A karamell öntetet ráöntjük a narancsos csokidarabokra és csomómentes krémet keverünk belőle. Ezután vagy kézi habverővel, vagy robotgép segítségével addig habosítjuk, míg ki nem hűl a krém, és nem lesz forró az edényünk oldala. Fontos, az erre szánt időt be kell tartani. Ez is körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ezután a vajat kockákra vágjuk és kis adagokban hozzá keverjük a csokis-karamellás krémhez. Nem szabad hogy kiikrásodjon a vaj, ha jól csináltátok, akkor nem olvad el rögtön, hanem szépen kikrémesedik a csokiban. Szobahőmérsékleten hűtjük még vagy egy fél órát, majd 3 órára hűtőbe tesszük.

3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alul-felül sütéses opcióra állítjuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kibérelünk szilikonos sütőpapírral.

4. A vajat a porcukorral, sóval, vanília aromával kihabosítjuk, majd egyesével hozzá keverjük a tojásokat is. Végül az előzőleg átszitált lisztet és a sütőport is hozzákeverjük. Csomómentes tésztát kell hogy kapjunk. Ha picit sűrűbb, tehetünk bele 1-2 kanál tejet.

5. A tésztát beleöntjük a formába és 35-40 perc alatt, tűpróbáig aranylóra sütjük. Ha kész, félrerakjuk a sütőformában kihűlni. TIPP: Ha a sütőportól felpúposodott a tésztánk teteje, közvetlenül ahogy kivettük a sütőből, fejjel lefelé borítsuk ki egy sütőpapírral kibélelt tálcára. Így hűtsük ki, a púp pedig vissza fog nyomódni.

6. A kihűlt tésztát kivesszük a formából és 3 részre vágjuk, aki nem annyira ügyes az csak kettőbe. A tészta alja lesz a torta teteje. Kívül-belül megtöltjük és bevonjuk a krémmel, és ízlés szerint narancs szeletekkel, csokival díszítjük.

Tavaszváró, málna torta

2016. március 30. sütemények > torták

Vannak olyan napok nyáron, mikor minden nap málnát tudnék enni, vagy valamilyen málnából készült ételt vagy édességet. Bevallom őszintén, elég nehezen viselem ezt a borongós, szomorú, esős időt, így ilyenkor mindig meglepem magam valamivel. Hol ruhával, smink cuccal, vagy csak valamilyen nyáridéző süteménnyel. Az egyik legjobb barátnőm egy nagyon finom málnás süteményt evett valamelyik nap, és vagy egy órán keresztül áradozott nekem róla, hogy milyen puha volt, és milyen finom, és kész ízorgia volt a pocakjának...és még sorolhatnám. Olyan pontosan leírta a süti kinézetét és az ízét, hogy szinte éreztem a számban. Igen ám, de liszt és tejérzékenyként nem tehettem meg, hogy elmenjek vele és én is megkóstoljam ezt a csodát. Így inkább kitaláltam egy hasonló receptet, megvettem a hozzávalókat, megcsináltam és befaltam. Vagyis pontosabban befaltuk. Mindegyik édességemre azt mondom, hogy próbáljátok ki, hiszen megéri. DE ezt a tortát, most tényleg készítsétek el, mert még olyan ember is azt mondta rá, hogy isteni, aki szökő évente egyszer eszik édességet! Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Tésztához:

  • 15 dkg rizsliszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 5-6 evőkanál holland kakaópor
  • 2 db tojás
  • 1,5 evőkanál olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl laktózmentes natúr joghurt

Trüffel krémhez:

  • 180 g étcsokoládé
  • 180 ml Hulala növényi habtejszín
  • 3 evőkanál cukor

Málna mousse-hoz:

  • 30 dkg fagyasztott vagy friss málna
  • 300 ml Hulala növényi habtejszín
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál étkezési zselatin
  • 3 evőkanál víz

A trüffelt készítjük el elsőként. A tejszínt a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a kockákra tört étcsokoládéra. Csomómentesre keverjük és miután szobahőmérsékleten kihűlt még 2-3 órán át pihentetjük a hűtőben. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és a torta forma alját kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a joghurtot és az olajat. A száraz alapanyagokat ( liszt, sütőpor, kakaópor) egy nagy tálban összekeverjük majd hozzáöntjük a cukros-tojásos egyvelegünket. Addig keverjük, míg egy csomómentes, lágy tésztát kapunk belőle. Beleöntjük a formába és 25-30 perc alatt 180 fokon, alul-felül sütésen megsütjük azt. Amíg a tészta hűl, addig befejezzük a trüffelt. Kivesszük a hűtőből és elektromos vagy kézi habverő, robotgép segítségével kihabosítjuk azt. A kihűlt tésztát kettévágjuk, az egyik lapot vissza tesszük a formába,rákenjük a kihabosított trüffelkrémet és rátesszük a másik lapot, majd félre tesszük. A kiolvasztott málnát a vaníliás cukorral közepes lángon elkezdjük főzni, mintha lekvárt csinálnánk. Fedővel lefedve, 10-15 percig pároljuk. Míg a málna a lapon van, a zselatint egy bögrében összekeverjük a vízzel és hagyjuk duzzadni. Ha a málnánk kész levesszük a lapról, hozzá öntjük a megduzzadt zselatint és elkeverjük. Ezt az egyveleget félre rakjuk. Egy másik edénybe bele rakjuk a tojássárgákat és a cukrot, majd vízgőz felett 10 percen keresztül, kézi habverővel habosítjuk azt. Világossárga, habos masszát kell hogy kapjunk. Megvárjuk míg kihűl, de nem teljesen és fokozatosan össze keverjük a málnás-zselatinos egyveleggel. A tejszínt kemény habbá verjük, és kb. 5 részletben, óvatosan összeforgatjuk az előzőleg kikevert málnás-tojásos-cukros masszával. Ez lesz a málna mousse. Ráöntjük a formában összeállított tortára és egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a formából és tejszínhabbal és málnával díszítjük.

Tavaszi trüffeles sajttorta

2016. március 23. sütemények > torták

Sajttorta vagy cheesecake. Szeretjük oreósan, karamellásan, vaníliásan. Akkor miért is ne szeretnénk egy kis trüffel és gyümölcs réteggel? Na ná, hogy így is ízlik kicsinek és nagynak egyaránt! Ezt a fajta amerikai édességet, egyébként nagyon sok mindennel fel lehet dobni, csak a kreativitásunkat kell használni hozzá. Tehetünk a tetejére tejszínhabot, darált mogyorót, mandulát, kekszet, drazsét, cukorkát. Elkészülhet a torta tésztája oreo vagy zab kekszből, esetleg darált dió és felvert tojásfehérje egyvelegéből. Kerülhet a sajtos rétegbe vanília aroma, fahéj, túró, szerecsendió vagy akár gyümölcs és csokidarabok. Készítsd el a húsvéti ünnepi asztalra, vagy csak úgy, egy munkával telt nap után kényeztetésként. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Krémhez:

  • 30 dkg oreo keksz
  • 18 dkg olvasztott vaj
  • 28 dkg kristálycukor
  • 1000 g mascarpone
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 5 db tojás

Trüffeles-gyümölcsös réteghez

  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé, min. 50%-os
  • 100 ml tejszín
  • kb 10 dkg eper és áfonya
  • 2 evőkanál cukor

A kekszet robotgép segítségével összeaprítjuk, majd a megolvasztott vajat ráöntjük, összekeverjük és egy sütőpapírral kibélelt 26 cm átmérőjű tortaforma alját egyenletesen kibéleljük vele. 180 fokosra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Amíg sül, elkészítjük a krémet. Fontos, hogy ne fakanállal hanem spatulával dolgozzunk. A krémhez a mascarponét, vaníliakivonatot és a cukrot összekeverjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojásokat is és a sütőből kivett kekszalapra öntjük. Mielőtt betennék újra a sütőbe 5 percet pihentetjük. A sütőt átállítjuk 130 fokra. Veszünk egy nagyobb tepsit, mint a tortaforma. Belerakjuk a még félkész sajttortát, és beleöntünk kb. 3 dl vizet vizet. Ez azért kell, hogy ne repedezzen be a teteje. 3 óra alatt 130 fokon sütjük. Akkor jó, ha még picit kocsonyásabb a teteje. Ha kész kivesszük a vízből, szobahőmérsékleten kihűtjük. A tejszínt a cukorral felforraljuk, majd ráöntjük a kockákra tört étcsokira. Csomómentesre keverjük és ráöntjük a kihűlt torta tetejére, ami még a formában van. Egy egész éjszakára hűtőbe tesszük, másnap a gyümölcsöket is elrendezzük a tetején és már fogyaszthatjuk is.

Előző oldal kezdőlap Következő oldal