menü ikon

Bejgli

2015. november 24. sütemények > édes sütemények

Vannak sütemények, amiket kifejezetten csak egyes ünnepekkor szoktunk sütni. Nálunk ilyen például húsvétkor a csokis kalács, karácsonykor a mézes krémes. Jó múltkor, valahogy tavasz tájékán, megkívántam a bejglit és sütöttem is egy adaggal. Viszont a hagyományokat félre téve nem dióval vagy mákkal, hanem az egyik tekercset vaniliás túróval míg a másikat rumos gesztenyével töltöttem meg. Mondanom sem kell, mindenkinek nagyon ízlett a családban. Egyik barátnőm viszont megjegyezte "Bejglit májusban?! Azt nem karácsonykor szokták?!" Erre nagyon egyszerű választ adtam: "A pocakom nem egy naptár, azt eszem, amit megkíván." Így azt mondom, bejglit télen, nyáron, tavasszal és ősszel! Most egy hagyományos ízűt, méghozzá mákosat sütöttem. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1,5 dl hideg tej
  • 1dkg friss élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 tojás a kenéshez
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • Csipet só

Máktöltelékhez:

  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 40 dkg darált mák
  • 1 narancs reszekt héja
  • Csipet őrölt szegfűszeg
  • 8 dkg darált keksz
  • 3 dkg kandírozott narancshéj

A tejben elkeverjük a porcukrot, az élesztőt és a tojássárgáját. A sót hozzá adjuk a liszthez, a hideg margarint hozzá morzsoljuk majd végül az élesztős tejjel összedolgozva tésztává gyúrjuk, és az így kapott puha, lágy nem ragadós tésztát fóliába csavarva 40 percre a hütőbe tesszük.

Amíg a tésztánk alszik a hütőben, megcsináljuk a tölteléket. A vizet a cukorral felforraljuk, majd hozzá adjuk a maradék száraz anyagokat. Összekeverjük és pár percig hagyjuk hűlni.

A tésztát kivesszük a hütőből és három engyenlő részre osszuk. Téglalapokat nyújtunk belőle majd megjenjük a mákos töltelékkel, de vigyázzunk, ne kenjük ki egészen a tészta széléig, hagyjunk 1 cm-es peremet. A hosszabbik oldalról kezdve szorosan feltekerjük. A kenéshez félre tett tojás felvert sárgájával megkenjük a tetejét, majd 10 percre a hütőbe tesszük és előmelegítjük a sütőt. A hütőből kivett bejglit a tojás fehérjével is megkenjük, jó mélyen egy villa segítségével beszúrkáljuk a tetejét. 180 fokon 40 perc alatt szép aranylóra sütjük.