menü ikon

Csokoládés cupcake

2015. november 24. sütemények > édes sütemények

Muffin vagy flancosabb nevén cupcake. Mindegy is, a lényeg hogy nagyon finom, rövid idő alatt elkészíthető, édes "kis semmiségek". 10 évvel ezelőtt ez volt az első sütemény amit sütöttem. (hozzá tenném, hogy a 8 év alatti unokatesóimnál nagy sikert aratott) Azóta kisérleteztem jó párszor a tészta hozzávalóin, van hogy kakaó, csokoládé, mogyoró, vaníllia esszencia, dió, mandula, fahéj, narancshéj...stb kerül a lisztes egyvelegbe. Ha nagyon sietek akkor "a la naturale" hagyom a kis apró sütiket, ezek a muffinok. Ha esetleg kreatívkodni támad kedvem vagy jobban ráérek, akkor koronát varázsolok krém formájában a kis muffinok kobakjára, és így már cupcake-nek hívom őket. Az alábbiakban egy születésnapra készített, csokoládékrémes muffin/cupcake receptet osztok meg veletek. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Csokoládékoronás muffinok
Csokoládékoronás muffinok

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 2 csomag vaniliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • Egy doboz tejföl
  • 12,5 dkg vaj

Krémhez:

  • 2 csomag csokoládés pudingpor
  • 4 dl tej
  • 10 evőkanál cukor
  • 20 dkg margarin

A tojásokat a margarinnal, cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport, a tejfölt és a tejet. A tésztából 12 db kis muffinunk lesz. A sütőt előmelegítjük 180°-ra. A muffin papírokat belerakjuk a formába és kanál segítségével bele pakoljuk a tésztát. Berakjuk a sütőbe és 190°-on 20-30 perc alatt megsütjük. Amíg a muffinok sülnek elkészítjük a krémet. A két csomag csokoládés pudingport csomómentesen elkeverjük a tejjel és a cukorral. Lassú tűzön sűrűre főzzük. A kihűlt pudingot robotgép segítségével összedolgozzuk a margarinnal. A muffinokat kivesszük a sütőből, megvárjuk még kihűlnek. Habzsák segítségével kis koronákat varázsolunk a tetejükre. Ízlés szerint díszíthetjük cukorral, csokoládé darával, vagy amihez kedvünk szottyan.