menü ikon

Cinnamon rolls - amerikai fahéjas csiga

2015. november 29. sütemények > édes sütemények

Nagyon szeretem a fahéjjal fűszerezett süteményeket vagy italokat. Többször csináltam már kakaós csigát, de ezen a hétvégén valami mást kívántam. Még szerencse, hogy Amerikában tudják a tutit. Fahéjas csigájuk cinnabon vagy cinnamonn rolls névre hallgat. Egyszerű kelt tészta, cukros-fahéjas töltelékkel, krémsajtos öntettel. Ízlés szerinti gyümölcsökkel tehetjük még egyedibbé és változatosabbá a kész aranyló csigákat. Ha időm teheti 2 adagnyit is szoktam csinálni, így kicsiknek és nagyoknak is jut bőven. Reggelire teával vagy este hideg tejjel, egy jó film mellé ideális édesség. Íme a recept, egyenesen a konyhámból:

Amerikai fahéjas csiga
Amerikai fahéjas csiga

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 2,5 kiskanál por élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 60 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 2 db egész tojás
  • Csipet só

Töltelékhez:

  • 1 csomag őrölt fahéj
  • Kb 10 evőkanál cukor
  • 10 dkg puha vaj

Öntethez:

  • 12 dkg natúr krémsajt
  • 5 dkg puha vaj
  • 3 evőkanál porcukor

A tésztához a cukros (2 kiskanál) langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, majd a többi alapanyaggal és a felfuttatott élesztővel együtt könnyed tésztát gyúrunk belőle. Akkor jó, ha már nem ragad, és elválik a tészta az edény falától. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük. Ha letelt, lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a vajjal, megszórjuk cukorral és a fahéjjal. A hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük és éles késsel felszeleteljük. Ezek lesznek a kis csigáink. Sütőpapírral kibélelt tepsiben még egy fél órán át pihentetjük, végül előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Az öntet alapanyagait habverő segítségével felverjük, és a kész süteményre öntjük. Végül gyümölcsökkel tálaljuk, de szórhatunk rá darált mogyorót vagy mandulát is.