menü ikon

Karamellás-túró torta

2015. november 29. sütemények > torták

Édesanyámnak tegnap volt a születésnapja és kifejezett vágya volt, hogy valamilyen csokoládés-karamellás tortát készítsek neki, mivel oda meg vissza van a karamelláért. Lehet az sütiben, italban, öntet vagy cukorka formájában. Kedvencei közé tartoznak még a túrós sütemények, így mindenféleképpen olyan tortát akartam neki készíteni, amiben az összes kedvenc alapanyaga megtalálható. Sokat törtem a fejem a recepten és féltem attól, hogy talán túl édes lesz a végeredmény, de hála égnek nem így lett. A tészta alapjául szolgáló brownie nem túl édes, hiszen keserű holland kakaóporral készítettem és kevesebb cukrot is használtam. A túrós-mascarponés rétegbe sem került annyi cukor, hiszen annak ott van a csodálatos, fénylő, borostyánszínű karamell réteg a torta tetején. Így, aki édes szájú az feldobhatja még több karamell öntettel vagy épp ellenkezőleg. Mondanom sem kell, a végeredmény mindenkinek nagyon ízlett. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Hozzávalók:

Karamellás-túró torta
Karamellás-túró torta

Tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 5-6 evőkanál holland kakaópor
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1,5 evőkanál olaj
  • 1 csomag vanillíás cukor
  • 1,5 dl natúr joghurt

Túrós réteghez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg túró
  • 5-7 dkg porcukor (igazából ízlés szerinti)

Karamell öntethez

  • 20 dkg cukor
  • 3 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília aroma

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat a cukorral és a vanilíás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat. A száraz alapanyagokat ( liszt, sütőpor, szódabikarbóna, kakaópor) egy nagy tálban összekeverjük majd hozzáöntjük a cukros-tojásos egyvelegünket és a natúr joghurtot. Addig keverjük, míg egy csomómentes, lágy tésztát kapunk belőle. Beleöntjük a formába és 50-55 perc alatt 170 fokon, alul-felül sütésen megsütjük azt. A krémhez a túrót összedolgozzuk robotgép segítségével a porcukorral majd összekeverjük a mascarponéval. Ha megsült a tészta, nem vesszük ki a formából hanem megvárjuk míg kihűl, majd a tetejére kenjük a krémet és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Az öntethez a tejszínt felforraljuk. A cukrot elkezdjük karamellizálni de fontos, hogy egy magas falu lábosban tegyük azt. Akkor jó, ha mélybarna, borostyán színe van. Amikor elérte a kívánt színt, lehúzzuk a lapról és óvatosan hozzáöntjük a tejszínt. Vigyázzunk, mert elkezdhet fröccskölni, így sütőkesztyű legyen a kezünkön. Visszarakjuk a lapra, hozzáadjuk a vajat és közepes lángon 2-3 percig, folyamatos kevergetés mellett főzzük azt. Befőttes üvegbe öntjük, de nem rakjuk rá a tetejét. Ha kicsit kihűlt, rácsurgatjuk a tortára. Végezetül összetörjük az oreo kekszet és a torta közepére tesszük vagy esetleg a szélét is díszíthetjük vele. A maradék karamell öntet hűtőben tárolva sokáig eláll. Ha újra szeretnétek enni belőle, akkor csak mikróban kell pár percig újramelegíteni.