menü ikon

Csokoládés-oreo kekszes torta

2015. november 29. sütemények > torták

Oreo keksz. Oreo kekszes fánk. Oreo kekszes fagylalt. Oreo kekszes kávé. Oreo kekszes torta és még sorolhatnám. Manapság nagy kultusza van a roppanós, tejes krémmel töltött nyalánkságnak kis hazánkban épp úgy, mint a nagyvilágban. Bármilyen ételt, süteményt könnyedén el lehet adni, ha a neve előtt szerepel az a bizonyos "oreo" szócska. Személy szerint, én pilóta keksz mániás voltam és vagyok még a mai napig is. Gyermekéveimben az uncsitesókkal, ugyan úgy, mint az amerikai télapós filmekben, szétválasztottuk a rétegeket és fülig érő szájjal mártogattuk a tejbe, majd boldogan majszoltuk azt. Persze, mindig is kiakartam próbálni az amcsi változatot, és hála égnek imáim meghallgatásra találtak. Idén tavasztól már nem csak a piaci kofáktól, hanem a nagyobb hipermarketekből is beszerezhetjük a csokis-tejes finomságot. Így, én is beálltam abba a hosszú, gasztrobloggerekből, cukrászokból és háziasszonyokból álló sorba, akik bármilyen sütemény összetevőibe beletudják csempészni az oreót. Nővérem kérésére, születésnapra készítettem el, ezt a csupacsoki tortát. Ha nem ünnepre készítitek, hanem csak úgy, akkor négyzet vagy téglalap alakú tepsit is használhattok, nem muszáj kerek tortaformát. Íme a recept, egyenesen a konyhámból:

SZÖVEG

Tésztához:

  • 6 db tojás
  • 10 dkg liszt
  • 5 nagy evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • 3-4 db oreo keksz

Csokikrémhez:

  • 5 dl tej
  • 2 csomag csokoládés pudingpor
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 3 nagy evőkanál nutella
  • 5-6 darab oreo keksz
  • 10 nagy evőkanál cukor

Díszítéshez:

  • 10 evőkanál darált dió
  • oreo keksz

A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, sütőport és sót. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd lassú, mély mozdulatokkal, hogy ne törjön össze, beleforgatjuk a lisztes egyvelegbe. Az oreo kekszet kisebb darabokra törjük, és végül azt is belekeverjük. Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, és 160 fokon 40 percig sütjük. Nem szabad idő előtt kinyitni a sütő ajtót, mert a piskóta "megfázik" és összeesik. Ha kész, félretesszük. A pudingport a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük és sűrű krémet főzünk belőle. Megvárjuk míg teljesen kihűl, majd robotgép segítségével az összes többi krém alapanyaggal együtt összedolgozzuk. A piskótát két vagy három részre vágjuk, ahogy kedvünk tartja. Megkenjük és befedjük a csokis krémünkkel. Én darált dióval vontam be a torta oldalát, de megtehetitek még pörkölt mogyoróval, mandulával, vagy egyéb más finomságokkal. És végül, mi mással, mint oreoval díszítettem a tetejét is.