menü ikon

Gesztenyés sajttorta

2015. november 29. sütemények > torták

Egyik este, mikor nem tudtam elaludni, azon agyaltam, hogy milyen rég ettem gesztenyepürét, pedig kicsi koromban mennyire szerettem. Emlékszem, hogy a délutáni sétából hazafelé menet, mindig becsaltam mamát a boltba, aki természetesen nem bírt ellenállni nagy könnyes szemeimnek és kérlelésemnek. Így, valamilyen úton-módon, a kosárban a felvágott és a kenyér mellett mindig meghúzta magát egy-két darab gesztenyepüré. Nem kellett hozzá sem tejszínhab, se egyéb más, kiskanállal elmajszolgattam. Régi emlékeimből kiindulva jött az isteni szikra, hogy ha már gesztenyés, akkor legyen még krémesebb, és mondjuk legyen torta formában. Így született meg a gesztenyés sajttorta. Glutén érzékenyek zabkeksz helyett gluténmentes kekszet és rizslisztet is használhatnak. Ma reggel, a FEM3 csatorna reggeli műsorában el is készítettem. A reklámszünetben az egész stáb rávetette magát, és a tortából egy morzsa sem maradt. Mindenképp készítsétek el, és biztos vagyok benne, hogy bárkinek csináljátok, ugyan úgy egy morzsa sem fog maradni a tányéron!

FEM3 Cafe-Gesztenyés sajttorta

Hozzávalók

  • 150 g zabkeksz (Gluténmentes verzióhoz: Gullon vagy Spar gluténmentes keksz)
  • 250 g mascarpone
  • 75 g vaj
  • 1 dl tejföl
  • 80 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál liszt (Gluténmentes verzióhoz: rizsliszt)
  • 200 g gesztenyemassza
  • 2 db kicsi tojás

A kekszet robotgép segítségével összeaprítjuk, majd a megolvasztott vajat ráöntjük, összekeverjük és egy sütőpapírral kibélelt tortaforma alját egyenletesen kibéleljük vele. 170 fokosra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. A mascarponét, cukrot, vaníliás cukrot, tejfölt és a lisztet habverő segítségével lágy masszává összedolgozzuk, majd utána egyenként beledolgozzuk még a tojásokat is. Beleöntjük a tortaformába és 170 fokon 30 perc alatt megsütjük. Ha kész megvárjuk míg kihűl, de akár egy éjszakára is hűtőbe tehetjük, és a tetejére felvert tejszínhabot teszünk, esetleg reszelt csokoládéval vagy a megmaradt gesztenye masszával díszíthetjük.