menü ikon

Csokoládés-narancsos mousse torta

2015. november 29. sütemények > torták

Figyelem! Akik elkészítik ezt a tortát, számolniuk kell azzal a veszéllyel, hogy függővé válnak. És ez nem vicc! "Ó te jó ég!" Ezek és ehhez hasonló szavak hagyták el azoknak a száját, akik ettek ebből a csodálatos, habos, csokis tortából. Bevallom, ez volt az első alkalom, hogy mousse-t készítettem. Persze, ettem már pohárkrém, csokoládé, torta formájában, de mindig úgy gondoltam, hogy ezt túl bonyolult elkészíteni. Biztos sok alapanyag kell hozzá, olvasztani kell, hűteni, meg mi egymás. Aztán egyik nap vettem a boltban egy nagyon krémes és puha, mousse szerű pudingot. Édesanyám és én is laktózérzékenyek vagyunk. Míg nekem használ a laktáz tabletta, addig neki sajnos nem. Szomorú, kiskutya bánatos szemekkel szemlélte, ahogy majszolom a pudingot. Nagyon megesett rajta szívem. Laktózmentes tejszín kapható bármelyik nagyobb szupermarketben, így gondoltam, meglepem őt egy "mentes pudinggal". Aztán továbbgondoltam, hogy nem csak magát a pohárkrémet fogom elkészíteni, hanem valamilyen sütemény formájába öntöm azt. Kutattam a neten, de végül is a cukrász tanfolyamon kapott tankönyvben találtam egy receptet. Természetesen, egy picit felturbóztam, de az eredmény így is valami isteni lett. Mondhatnám úgy is, hogy nem csokoládés-narancsos, hanem "ó te jó ég" mousse-t készítettem. Ne féljetek, egyáltalán nem bonyolult. Ha elkészítés előtt alaposan átnézitek a receptet, és előkészítetek minden alapanyagot, akkor baj nem történhet! Íme a recept, egyenesen a konyhámból:

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 8 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • fél csomag vanillincukor
  • fél kiskanál szódabikarbóna
  • fél kiskanál sütőpor
  • 3-4 evőkanál holland kakaópor
  • 1 db tojás
  • 75 ml langyos víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 1-2 evőkanál tejföl

Krémhez:(mousse)

  • 6 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 40 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 5 dl hideg habtejszín
  • 1 db narancs reszelt héja

Díszítéshez

  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál méz
  • 3 kiskanál szódabikarbóna

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és a tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tojást a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és az olajat. A száraz alapanyagokat ( liszt, sütőpor, szódabikarbóna, kakaópor) egy nagy tálban összekeverjük majd hozzáöntjük a cukros-tojásos enyvelegyünket és a natúr joghurtot. Addig keverjük, míg egy csomómentes, lágy tésztát kapunk belőle. Beleöntjük a formába és 20-25 perc alatt 170 fokon megsütjük. Ha kész kivesszük, és megvárjuk míg kihűl. A krémet csak akkor kezdjük el csinálni, ha megsült a tortalapunk, kihűlt és a mousse-hoz minden alapanyag és kellék elő van készítve. A jéghideg tejszínt először is felverjük kemény habbá. A tojásokat szétválasztjuk, sárgájára és fehérjére. Majd két nagyobb edénybe félig vizet engedünk, ezekre rárakunk egy-egy kisebb edényt, de úgy, hogy a víz ne érje az alját. Az egyik edénybe belerakjuk a csokoládét a másikba a tojások sárgáját és a cukrot. Ezt nevezzük vízgőz feletti főzésnek, olvasztásnak. Hiszen ha csak egyszerűen a lapra téve csinálnánk, nem pedig vízgőz felett, a csokoládénk odaégne, a tojás pedig megsülne. Szóval, elkezdjük olvasztani a csokoládét, a cukros-tojásos egyveleget pedig kézi habverő segítségével habosra verjük. Nem kell izgulni, sikerülni fog. Amíg a csoki olvad, azt úgy sem kell annyiszor megkavarni, addig verjük a tojást. Ha felforrt a víz, és a cukros-tojásos egyvelegünk elég habos és világos sárga lett, levesszük a lapról és félrerakjuk. Amikor a csokoládé is megolvadt, ( ez csokitól függ, de kb. mikorra felforr a víz utána még 2-3 perc) belereszeljük a narancs héját, keverünk rajta még egyet-kettőt és ezt is félrerakjuk. A tojások fehérjét egy csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Mindjárt kész vagyunk, és a nehezén már túl is vagyunk. A megolvadt csokoládéba beleöntjük a habos, tojásos-cukros masszánkat. Ezt összedolgozzuk fakanállal, de a továbbiakban jobb, ha spatulával dolgozunk tovább, hiszen nem akarjuk, hogy összeessen a krémünk. Majd 6 részletbe belekeverjük a tojások fehérjét és a tejszínhabot is. Először 1/3 tojásfehérjét, ezt lehet még keményen is beledolgozni, összekavarni. Majd a tejszínnek is 1/3-át. A következő adag tojásfehérjénél, már lágyan, a lábas aljáról felfelé keverve lazítjuk össze a krémet. Jön a következő adag tejszínhab, és így folytatjuk, míg el nem fogy a tojásfehérje és a tejszínhab. A kihűlt tortalapot nem vesszük ki a formából, hanem benne hagyjuk, és erre ráöntjük az elkészült, habos, könnyű mousse-t. Egy-két órára hűtőbe tesszük, majd fogyaszthatjuk is. A tetejére díszítésként törökmézet készítettem. Egy lábasban 10 dkg cukrot és 3 evőkanál mézet elkezdtem karamelizálni. Mikor teljesen megolvadt, de még nem borostyán színű, belekavartam 3 kiskanál szódabikarbónát. Ettől elkezd majd habozni, de semmi pánik, az a jó. Mikor habzik keverünk rajta még párat és egy olajjal kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem. Mikor kihűlt,( kb. 1 óra) zacskóba tettem és nyújtófával szétvertem apró darabokra. De akár tehettek rá csokoládéforgácsot, oreo kekszet, vagy amit a pocakotok kíván. Remélem mindenkinek sikerülni fog elkészíteni, és elnyeri majd a tetszéseteket!