menü ikon

Mirindás torta

2015. november 29. sütemények > torták

Vannak olyan tipikus sütemények, amelyekről a gyerekkorom vagy valamilyen ünnep jut eszembe. Ilyen például a húsvétkor nélkülözhetetlen rigójancsi, a karácsonykor illatozó mézes krémes vagy névnapokon a torkunkon leguruló kókuszgolyó. A mirinda szelet is ezeknek a süteményeknek a családjába tartozik. Emlékszem, mikor kicsi voltam mindig csodálkozva szemléltem, ahogy a nagymamám a szénsavas üdítőből sűrű, lágy zselé szerű krémet főz. Olyan volt ez nekem, mint valamiféle varázslat. Tegnap kicsit nosztalgikus hangulatba kerültem, így sorra kerültek elő a régi fényképek és videók. Az egyiken épp valamilyen családi banzáj volt megörökítve. Az asztal roskadásik tele volt húsokkal, köretekkel és persze sütikkel. Innen már kitalálhattátok, hogy azon a bizonyos asztalon mirinda szelet is volt. Néha napján megéri régi képeket nézegetni és a nagymama receptgyűjteményében kutatni, mert elfeledett étel és süteményreceptekre bukkanhat az ember lánya vagy épp fia. Ha szeretitek a túró és a csokoládé párosát, akkor mindenképp készítsétek el. A narancsos zseléréteg pedig csak "hab a tortán". Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 dl olaj

Töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 12 dkg cukor

Zseléréteghez:

  • 7 dl Mirinda üdítőital
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál cukor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és a tortaformát vagy a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra verjük majd hozzáadjuk a kakaóport, beleszitáljuk a sütőporos lisztet és összekeverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk. Első lépésben csak egy kanállal teszünk a kakaós tésztába, alaposan elkezdjük összekeverni, majd az egészet hozzáadjuk és már lassan, spatulával keverjük tovább. Figyelünk arra, hogy ne essen össze a habunk. Végül 180 fokon 25 perc alatt megsütjük. Ha kész félrerakjuk és megvárjuk míg teljesen kihűl. ( benne hagyjuk a formában) A túróréteghez az összetevőket beletesszük egy nagy tálba és kézi habverővel vagy robotgép segítségével összedolgozzuk, berakjuk a hűtőbe. A zselét akkor kezdjük el csinálni, mikor már teljesen kihűlt a tészta, aminek a tetejére rákentünk a túrós krémünket. A pudingport és a cukrot csomómentesen elkeverjük a mirindával, majd sűrű krémet főzünk belőle. Ha kész levesszük a lapról, de folyamatosan kevergetjük tovább addig, amíg langyosra kihűl. Ez kb. 10-15 perc. Majd ezt is ráöntjük a túrós rétegünk tetejére. 2-3 órára vagy egész éjszakára hűtőben pihentetjük. Remélem, ízleni fog a pocakotoknak.