menü ikon

Csokis csigák

2015. november 29. sütemények > édes sütemények

Nos, az a helyzet, hogy lehet élni kakaós csiga nélkül, de vele jobb az élet. Valamelyik nap egy "madaras" áruházban vettem egy külsőleg igen kis csinos, becsomagolt darabot. A hazafelé vezető úton a fejemben már megterveztem az egész ceremóniát: hazaérve, a kényelmes fotelembe behuppanva, a meleg takaró alá bújva, egy pohár hideg tej kíséretével fogom először is a csiga közepet kienni, majd minden egyes omlós falat után belekortyolni a tejbe! Viszont ennek a sztorinak nem happy end lett a vége. A csigának semmi íze nem volt, száraz volt, szerintem szöget tudtam volna verni vele a falba. Így elhatároztam, hogy akármennyire vagyok fáradt, neki állok csigákat gyártani. Jó sok kakaóporral és minőségi alapanyagokkal. Míg az amerikai fahéjas csiga gyúrt élesztős tésztából készül (felfuttatjuk az élesztőt tejben, hozzáadjuk a liszthez, zsiradékhoz, tojásokhoz, meggyúrjuk, meleg helyen kelesztjük, kinyújtjuk, megtöltjük töltelékkel, felcsavarjuk, szeleteket vágunk belőle majd megsütjük) addig az igazi, magyar hagyományos kakaós csiga hajtogatott élesztős tésztából készül. Az alapanyagok megegyeznek, ám a megkelesztett tésztát többször, pontosabban 3-szor nyújtjuk ki és különböző módon hajtjuk össze, majd pihentetjük. Tudom, először bonyolultnak hangzik és tény hogy sok időbe telik, de megéri a fáradságot, hiszen a végeredmény nem egy bolti, adalékanyagokkal telepakolt, száraz valami, hanem egy iszonyatosan finom, csokis csoda. Két hajtogatás között, megnézhettek kedvenc sorozatotokból egy epizódot, trécselhettek a barátnőkkel telefonon vagy chaten. Ilyenkor karácsony tájékán megtervezhetitek az ünnepi menüt, ajándék ötleteket kereshettek a neten, esetleg feldíszíthetitek ünnepi dekorációval a lakást. Szóval, gatyákat felkötni, irány a konyha, csigára fel! Íme a recept egyenesen a konyhámból:

Hozzávalók:

Tésztához:

 • 50 dkg vaj
 • 1 kg liszt
 • 2 db tojássárgája
 • 1 csipet só
 • 5 dkg élesztő
 • 5 dl langyos tej
 • 2 evőkanál cukor

Töltelékhez:

 • 10 dkg cukor
 • 5 dkg holland kakaópor
 • 10 dkg olvasztott de nem forró vaj

1. A langyos tejben elkavarunk 2 evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen ( ideális radiátoron, vagy annak a közelében ) felfuttatjuk. Ez kb. 10 perc. Akkor jó, ha hab szerű 2-3 cm-es réteg képződik a tej tetején.

2. A lisztből kimérünk 20 dkg-ot és összedolgozzuk a vajjal. Ezt lehet robotgépben ( csak vigyázzunk, hogy ne habosítsuk ki a vajat), de gyúrhatjuk a kezünkkel is. Ha kész félreteszünk belőle 40 g-ot, a maradékokból téglalapot formálunk belőle, sütőpapírba csomagoljuk és berakjuk a hűtőbe.

3. A maradék lisztet egy nagy tálba beleszitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sót, a félretett 40g vajat majd végül a felfuttatott élesztős tejet. Vagy robotgépben dolgozunk és akkor a kelesztős funkcióra kapcsolunk, vagy kézzel addig gyúrjuk a tésztát, míg el nem válik az edény falától. Ha ez megtörtént, még 10-15 percen keresztül gyúrjuk úgy, hogy a tenyerünk alsó felével nyomjuk ki a tésztát az edény falához, és minden egyes ilyen nyomásnál fordítunk egyet az edényen.

4. A tésztából cipót formálunk és egy keresztet vágunk a tetejébe. Konyharuhával letakarva, meleg helyen 20 percen keresztül kelesztjük.

5. A lisztes vajat kivesszük a hűtőből és még a sütőpapírban hagyva kinyújtjuk. Majd a tésztát is lisztezett deszkán kinyújtjuk és négy oldalán kicsit kihúzzuk a tésztát. Ennek a közepébe tesszük a kinyújtott vajas-lisztes alapot, ráhajtjuk a négy kihúzott tésztarészt, így becsomagoljuk a vajat. Majd széltében kinyújtjuk.

6. Most következnek a hajtogatások és a pihentetések. Hosszanti irányban kinyújtjuk a tésztát, csinálunk rajta egy szimpla hajtást. Ez azt jelenti, hogy úgy összehajtjuk, mint egy levelet. Képzeletben felosztjuk a tésztát három egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk egymásra. Így egy három rétegű tésztát kapunk, amit elforgatunk 90 fokkal a nyújtófán. A tésztát kinyújtjuk hosszanti irányba, és egy dupla hajtást csinálunk rajta. Ami azt jelenti, hogy a tésztát jelöljük képzeletben 4 egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk össze.

1. kép Kinyújtott tésztába belehelyezzük a lisztes-vajas kinyújtott egyveleget 2. kép Becsomagoljuk a lisztes-vajas egyveleget 3. és 4. kép szimpla hajtás
1. kép Kinyújtott tésztába belehelyezzük a lisztes-vajas kinyújtott egyveleget 2. kép Becsomagoljuk a lisztes-vajas egyveleget 3. és 4. kép szimpla hajtás
Felső kép: szimpla hajtás Alsó kép: dupla hajtás
Felső kép: szimpla hajtás Alsó kép: dupla hajtás

7. Hűtőbe tesszük a tésztát és 20 percig pihentetjük.

8. Kivesszük a hűtőből, fordítunk rajta ismét 90 fokot és újból kinyújtjuk. Most viszont egy szimpla hajtást végzünk rajta. Nyugi, ez volt az utolsó hajtogatás és az utolsó pihentetés. Ismét hűtőbe tesszük 20 percre.

9. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a cukor és a kakaópor keverékével. Ha mini csigákat szeretnétek ( én most azt csináltam ) akkor a tészta hosszabbik, szélesebb oldalától kezdve csavarjátok fel szorosan, ha viszont nagy csiguszokat szeretnétek, akkor a tészta keskenyebb oldalától kezdve csavarjátok fel. A tetejét megkenjük még az olvasztott vajjal, és vágjunk a tésztából kb. 1 cm-es szeleteket.

10. Sütőpapírral bélelt sütőbe fektetjük őket, majd még egyszer szobahőmérsékleten, konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük. Ezután előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 percig sütjük.

Remélem mindenkinek sikerülni fog, ha esetleg bármi óhaj-sóhaj-kérdésetek van, keressetek bizalommal. Bármelyik csatornámon elértek!

Csigázásra fel!