menü ikon

Gesztenyemousse torta

2015. december 08. sütemények > torták
Egy párszor már említettem, de nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy az őszi és a téli hónapok adta ízekről nekem először a gesztenye jut eszembe. Persze, utána szorosan kullognak a diós, lekváros, almás és fahéjas ízek is. Vasárnap névnapoztunk a családdal. Mint mindig, most is be voltak osztva a különböző pozíciók: anya a salátákat és a köreteket, mama a húsokat, míg én a süteményeket készítettem el. Valamilyen könnyebb fajta sütit akartam, hiszen egyben átok és áldás is, ha egy családban cukrász vagy cukrászpalánta van. Anyukám szavaival élve: "Kislányom, még a fülemen is sütemény folyik ki". Szokta mondani, mikor degeszre eszi magát. Ez egy igen egyszerű, könnyű sütemény. Sütés nélkül is elkészíthető, ha esetleg nincs kedvetek sütni. Akkor a csokis tészta alapot cseréljétek le fél kiló darált háztartási kekszre, amire ráöntötök 20 dkg olvasztott vajat. A tortaforma alját kibélelitek sütőpapírral, belenyomkodjátok a vajas kekszet de úgy, hogy egy pici (1-2 cm) peremet képezzetek belőle az oldalán és majd ebbe öntitek bele a gesztenyés krémet! Íme a recept, egyenesen a konyhából.

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 10 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 15 evőkanál liszt
  • 1-1,5 dl tej
  • 2 evőkanál olaj
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 kiskanál fahéj

Töltelékhez:

  • 1 üveg meggylekvár
  • 50 dkg gesztenye massza
  • 3 evőkanál sütőrum
  • 1 dl meleg tej
  • 2 evőkanál étkezési zselatin
  • 3,5 dl felvert habtejszín

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. Sütőpapírt rakunk a tortaforma aljába. A tojást a cukorral elkeverjük majd hozzá adjuk a tésztához szükséges maradék nedves hozzávalókat ( tej, olaj). A száraz anyagokat (liszt, sütőpor, kakaópor,fahéj) egy nagy tálban összekeverjük, majd hozzáöntjük az előzőleg összekevert nedves anyagokhoz. Ha túl sűrű tegyünk még bele tejet, ha túl híg akkor lisztet.

3. Beleöntjük a formába és 30-35 perc alatt megsütjük. Ha kész félrerakjuk, és ha teljesen kihűlt akkor nem vesszük ki a formából csak körbevágjuk a szélét.

4. ha a gesztenyemasszánk a mélyhűtőben volt, akkor 2-3 percre megmikrózzuk, majd egy villával szétnyomkodjuk. A tejet is megmelegítjük, elkeverjük benne az étkezési zselatint és a rummal együtt beleöntjük a gesztenyemasszánkba. Homogénre keverjük.

5. A hideg tejszínt felverjük kemény habbá és egy spatulával belekeverjük a gesztenyés-rumos-tejes masszánkba.

6. A kihűlt tésztát megkenjük a meggylekvárral majd ráöntjük a gesztenyemousset.

7. Egy-két órán át hűtőbe tesszük, de az a legjobb, ha egy egész éjszakára.

Remélem, hogy elnyeri a tetszéseteket!

Puszi, Lara