menü ikon

Csokoládés linzer

2015. december 20. sütemények > édes sütemények

Bevallom őszintén, nem vagyok valami nagy linzer párti. Kicsit olyan snassz, semmilyen süteménynek tartom, bár ízlések és pofonok. Sokkal jobban szeretem a krémes édességeket. Ilyenkor, karácsony tájékán, nem csak a családtagjaimat és barátaimat szoktam meglepni, hanem a műkörmösömtől kezdve a fodrászomon át, minden hozzám közel álló embert megajándékozok. Idén cuki, diszes csomagolásba becsomagolt trüffel golyókat szerettem volna adni, mikor is hiba esett a gépezetbe. Egyik este a munkából hazaérve gyanús nyomokat találtam a konyhaasztalon, méghozzá azokat a selyempapírokat, amikbe a kis golyócskákat csomagoltam. Anyukám és a többiek sunyin meghúzták magukat, hiszen tudták hogy bűnösök. Befalták az ajándékot. Nem estem pánikba, pár perc gondolkodás után már melegítettem is elő a sütőt és elkezdtem gyúrni a tésztát. De mivel túl sablonosnak és egyszerűnek találtam a sima linzert, így megbolondítottam egy kis kakaóporral és szerecsendióval. Kihűlés és töltés után karácsonyi mintájú zacskóba csomagoltam őket és selyemszalaggal, masnit formálva kötöttem össze a tetejét. Kedves és édes ajándék és mondanom sem kell, hogy se perc alatt elfogyott mind a körmös szalonban, a munkahelyemen és itthon is egyaránt. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Hozzávalók

Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • 1 csipet szerecsendió és só

Töltelékhez:

  • 1 üveg baracklekvár

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2. A lisztet, a kakaóport, szerecsendiót, sót, vaníliás cukrot, porcukrot és a lisztet egy nagy tálban összekeverjük.

3. Belemorzsoljuk vagy apró kockákra vágjuk a vajat és belerakjuk a lisztes egyvelegbe majd végül a tojások sárgáját is. Alaposan összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Nem szabad túlgyúrni, a jó tészta ici-picit nedvesebb, ragadósabb.

4. A tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk olyan formával amilyennel szeretnénk.

5. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket és alul felül sütésen, 180 fokon SZIGORÚAN 10 PERCIG SÜTJÜK. Még úgy tűnhet, hogy nyers a tészta, de akkor jó. Sokan úgy rontják el a linzert, hogy addig sütik, míg picit aránylóan meg nem sül a teteje. Más sütinél ez így igaz és jó, de a linzernél nem. Pont akkor lesz kemény és száraz, ha akkor vesszük ki a sütőből, mikor már aranyló a teteje. Szóval 10 perc után tessék kivenni.

6. Ha kész, kivesszük a sütőből, átrakjuk egy tálcára de nem takarjuk le konyharuhával, megvárjuk míg kihűl.

7. Megtöltjük baracklekvárral és belerakjuk őket egy műanyag, zárható dobozba. Másnap nagyon-nagyon puha, csokis lekváros linzer fog rátok várni a dobozkákban.

Szép készülődést és jó sütigyártást kívánok!

Puszi, Lara