menü ikon

Aranygaluska vaníliasodóval

2015. december 21. sütemények > édes sütemények

Dió. Cukor. Vanília. Ezekből már csak jó dolog sülhet ki. Akármilyen ünnepről legyen szó, a diós sütemények bárhol megállják a helyüket. Legyen szó karácsonyról, húsvétról, szülinapról vagy névnapról. Nálunk hagyomány, hogy december 23.-án együtt ebédel a család. Ilyenkor töltött káposztát eszünk és desszertként aranygaluskát majszolunk. Amióta az eszemet tudom, ez mindig így volt és remélem, hogy így is marad. Persze egész nap süt és főz az ember lánya, készülünk a másnapi szentestére. De egy-két tésztanyújtás és szaggatás között jól esik megállni, leülni a feldíszített, ünnepi asztalhoz és együtt békében, boldogságban elfogyasztani a melegséget adó ételeket és édességeket. Ma reggel a FEM3 Caféban elkészítettem ezt a csodálatos galuskát, hogy mások is eltudják otthon készíteni és így örömet tudjanak vele szerezni az ebédnél, vacsoránál, vagy épp az éjféli "Uh de éhes vagyok csak bekapok egy falatot" csemegézésnél. Egy szónak is száz a vége, íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Aranygaluska vaníliasodóval-FEM3 Café 2015.12.21.

Tésztához:

  • 300 g liszt
  • 30 g porcukor
  • 25 g vaj
  • 20 g élesztő
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 dl tej
  • csipetnyi só

Töltelékhez:

  • 100 g darált dió
  • 90 g cukor
  • 200 g olvasztott vaj

Vaníliasodóhoz:

  • 50 g kristálycukor
  • 7 db tojás
  • 7 dl tej
  • 50 g liszt
  • 1 szál vaníliarúd

1. Először a sodót csináljuk meg. Finomabb és sűrűbb lesz, ha egy estét pihen a hűtőben.Egy tálban a lisztet és a cukrot a tejjel csomómentesre elkeverjük. Majd egyesével belekeverjük a tojásokat is és beletesszük a kikapart vaníliaszemeket és egyben az egész rudat is. Vízgőz felett kb. negyed órán át főzzük, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri. Ha levettük kivesszük belőle a vaníliarudat és kihűlésig még kevergetjük, majd berakjuk a hűtőbe.

2. A tészta hozzávalóit beletesszük egy nagy tálba, az élesztőt belemorzsoljuk, és lágy tésztává gyúrjuk. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Ezután konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

3. Egy 26 cm-es tortaforma alját és oldalát kibélelünk sütőpapírral, (vagy vastagon kikenjük vajjal és beszórjuk zsemlemorzsával) a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kis formákat szaggatunk belőle. A pogácsákat szorosan egymás mellé rakjuk a torta forma aljába, majd megkenjük az olvasztott vajjal és szórunk rá a cukros-diós egyvelegből. Addig rétegezünk és csináljuk ezt a folyamatot, míg el nem fogy a tészta.

5. Ha kész, 180 fokon 30-35 percig sütjük. Megvárjuk míg kihűl, szeletet vágunk belőle vagy apró darabokra szedjük és vaníliasodóval öntjük le.