menü ikon

Glutén és laktózmentes túrótorta

2016. január 26. sütemények > torták

Elég sok barátom és ismerősöm (köztük én is) szenved különböző ételintoleranciában. Ki a laktózra, gluténra, tojásra vagy épp a tejfehérjére allergiás. Hála égnek manapság nagyon sok boltban és hipermarketekben lehet kapni mindenféle "mentes" termékeket, illetve több erre specializálódott étterem és cukrászda is létezik. Egyik nap nem volt időm reggel szendvicset csomagolni magamnak, így az egyik híresebb pékségbe betértem és vásároltam magamnak egy gluténmentes süteményt. Nem volt annyira rossz, de bevallom őszintén, ettem már jobbat is. Ilyenkor persze megfordulhat bennünk az a gondolat, hogy "Jó-jó, ne várjuk csodát, hiszen nem a megszokott alapanyagokból készült, jobb mint a semmi." Ki kell azokat ábrándítanom, akik ezt gondolják, hiszen van megoldás. Arról nem beszélve, hogy horror áron árulják ezeket a termékeket. Nos, hoztam nektek egy nagyon egyszerű, ízletes és finom glutén és laktózmentes túrótortát. Aki megkóstolta, az egy dolog, hogy mind a 10 ujját megnyalta, de mind egy falatig megette, sőt repetázott is belőle. Az pedig csak hab volt a tortán amilyen képet vágtak mikor közöltem velük, hogy " épp mentes tortát majszoltál barátom!" Egyszerűen nem hittek a fülüknek és az ízlelő bimbóiknak. Próbáljátok ki mindenképp. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Tésztához: (20 cm átmérőjű formához)

  • 3 db tojásfehérje
  • 3 db tojássárgája
  • 6 dkg cukor
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 teáskanál holland kakaópor

Krémhez:

  • 500 g laktózmentes túró
  • 150 g laktózmentes tejföl
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 teáskanál étkezési zselatin

Tetejére:

  • 20 dkg friss vagy fagyasztott gyümölcs (eper, málna, vegyes)
  • fél csomag színtelen tortazselé

1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.

2. A cukrot, tojások sárgáját és a vaníliakivonatot kézi habverővel habosra verjük.

3. A kukoricalisztet és a kakaóport egy tálba rakjuk, majd összekeverjük. Az így kapott lisztes egyveleget belekeverjük a tojásos-cukros egyvelegbe. Először egy adagnyi tojásfehérjével, fakanállal, erősen összekeverjük és a továbbiakban spatulát használunk. A megmaradt tojásfehérjét képzeletben megfelezzük. Először az egyik felét dolgozzuk el a csokis masszában majd a másik felét, de figyelünk arra, hogy lassan keverjük, kívülről-befelé haladva. Mintha az edény szélét kevernénk. Ha kész, 160 fokos előmelegített sütőben 40 perc alatt, alul-felül sütésen megsütjük, majd szobahőmérsékleten teljesen kihűtjük.

4. A túrót, tejfölt, zselatint, cukrot, a citrom lereszelt héját és a vaníliakivonatot robotgép segítségével összedolgozzuk és a kihűlt tészta tetejére halmozzuk, szépen elkenjük.

5. Az epret megmossuk és felszeleteljük, vagy a fagyasztott gyümölcsöt kiolvasszuk. A tortazselé felét 2 evőkanál cukorral és 1,5 dl vízzel elkeverünk és elkezdjük főzni. Forrástól számított 1 percig főzzük. Az eperszeleteket rátesszük a torta tetejére, olyan alakzatban, amilyenben csak szeretnénk, majd ráöntjük a zselatint. Szobahőmérsékleten kihűtjük, majd egy teljes éjszakára a hűtőbe tesszük.

Remélem ízleni fog mindenkinek!

Jó sütizést! Puszi, Lara