menü ikon

Karamellás, narancsos-csokis torta

2016. április 12. sütemények > torták
Bevallom nektek őszintén, nem vagyok híve az agyon cukrozott, vajas, semmilyen ízű krémeknek. Ha lehetséges próbálom kiváltani tejszínnel vagy mascarponéval. Hétvégén ünnepeltük az egyik barátnőm születésnapját. Megkérdeztem tőle, hogy milyen tortát szeretne kapni tőlem. Azt hittem, hogy valamilyen ultra modern, több emeletes, fondanttal bevont és figurákkal telerakott tortát fog mondani, de meglepődtem a válaszán: " Lara, ha lehetne, valamilyen egyszerű csokitortát szeretnék!" Mondanom sem kell, eléggé csodálkozva néztem rá, mint borjú az új kapura. Akkor már tudtam, hogy ez az egyszerű csokitorta nem lesz annyira egyszerű, így is, úgy is fel fogom dobni valamivel. Imádom a karamellát, hát még ha csoki társul mellé. A narancs pedig csak hab a tortán. Félreértés ne essék, ebben a tortában nincs külön karamellás és csokis krém, a kettőt ötvöztem és mondanom sem kell, a végeredmény ínycsiklandozó lett. A barátnőm nagyon örült a tortának és minden jel arra utalt, hogy a vendégeknek is nagyon ízlett, hiszen se perc alatt üresek lettek a tányérok. Sok beszédnek sok az alja, íme a recept egyenesen a konyhámból.

Tésztához:

  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 250 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 csipet só
  • 5 db tojás

Krémhez:

  • 300 g cukor
  • 150 ml víz
  • 400 g étcsokoládé (50-70%-os)
  • 300 ml habtejszín
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 350 g szoba hőmérsékletű vaj

1. Először a krémet készítjük el. A csokit egy nagyobb tálba összetördeljük és bele tesszük a lereszelt narancs héját. A vizet a cukorral közepes lángon, magas falú lábasban elkezdjük karamellizálni. Ez kb. 10-15 percig fog tartani. Először fehér színűen el kezd majd gyöngyözni, forrni és szép lassan borostyánszínűre fog változni. Amikor elérte a kellő színt hozzá öntjük az előzőleg felforralt tejszínt. Fontos, hogy meleg legyen. Folyamatos kevergetés mellett főzzük még 2-3 percet.

2. A karamell öntetet ráöntjük a narancsos csokidarabokra és csomómentes krémet keverünk belőle. Ezután vagy kézi habverővel, vagy robotgép segítségével addig habosítjuk, míg ki nem hűl a krém, és nem lesz forró az edényünk oldala. Fontos, az erre szánt időt be kell tartani. Ez is körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ezután a vajat kockákra vágjuk és kis adagokban hozzá keverjük a csokis-karamellás krémhez. Nem szabad hogy kiikrásodjon a vaj, ha jól csináltátok, akkor nem olvad el rögtön, hanem szépen kikrémesedik a csokiban. Szobahőmérsékleten hűtjük még vagy egy fél órát, majd 3 órára hűtőbe tesszük.

3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alul-felül sütéses opcióra állítjuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kibérelünk szilikonos sütőpapírral.

4. A vajat a porcukorral, sóval, vanília aromával kihabosítjuk, majd egyesével hozzá keverjük a tojásokat is. Végül az előzőleg átszitált lisztet és a sütőport is hozzákeverjük. Csomómentes tésztát kell hogy kapjunk. Ha picit sűrűbb, tehetünk bele 1-2 kanál tejet.

5. A tésztát beleöntjük a formába és 35-40 perc alatt, tűpróbáig aranylóra sütjük. Ha kész, félrerakjuk a sütőformában kihűlni. TIPP: Ha a sütőportól felpúposodott a tésztánk teteje, közvetlenül ahogy kivettük a sütőből, fejjel lefelé borítsuk ki egy sütőpapírral kibélelt tálcára. Így hűtsük ki, a púp pedig vissza fog nyomódni.

6. A kihűlt tésztát kivesszük a formából és 3 részre vágjuk, aki nem annyira ügyes az csak kettőbe. A tészta alja lesz a torta teteje. Kívül-belül megtöltjük és bevonjuk a krémmel, és ízlés szerint narancs szeletekkel, csokival díszítjük.