menü ikon

Citromhabos torta-mindenmentes verzió

2016. április 26. sütemények > torták

Az ember lánya a jó idő közeledtével sokkal jobban kívánja a gyümölcsös vagy éppen savanykás italokat, édességeket. Nagy kedvenceim közé tartoznak a citromból készült nyalánkságok. Valamelyik nap az egyik jó barátnőmmel csajos estét tartottunk, és limoncellót iszogatva tervezgettük a nyári nyaralásunkat. Innen jött az isteni szikra, hogy a héten valamilyen citromos sütit kell kreálnom. Először linzertésztából akartam elkészíteni, de hála égnek meggondoltam magam. A torta alapjául egy joghurtos, omlós tészta szolgál, amin buján elterül az intenzív citromos-habos réteg, ami a nyár illatát idézi fel mindannyiunkban. Nem hagyhattam ékszer nélkül a királynőnket, így én tojáshab réteggel koronáztam meg, de aki nem szereti vagy nincs otthon zsebsárkánya az felvert tejszínhabot is halmozhat a tetejére. Remélem már összefutott a nyál a szátokban. Aki semmilyen ételintoleranciában nem szenved, az használhat búzalisztet illetve állati eredetű tejszínt illetve vajat! Felkészültetek? Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Tésztához:

  • 2 db tojás
  • 20 dkg rizsliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál laktózmentes joghurt
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 evőkanál langyos víz

Citromhabhoz:

  • 2 db citrom leve
  • 2 db citrom reszelt héja
  • 4 db tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 60 g szoba hőmérsékletű laktózmentes vaj
  • 250 ml hideg, növényi habtejszín
  • 1,5 evőkanál étkezési zselatin és 3 evőkanál víz

Habréteghez:

  • 2 db tojásfehérje
  • 100 g cukor
  • 5 cl viz
  • vagy 150 ml hideg, növényi habtejszín

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy 16 cm átmérőjű, kerek tortaforma alját kibélelünk szilikonos sütőpapírral vagy kikenünk vajjal.

2. A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd elkeverjük benne az olajat, vizet, vanília aromát és a joghurtot is. Egy másik edényben elkeverjük a lisztet a sütőporral, hozzáadjuk a tojásos-cukros egyveleghez és csomómentes tésztát keverünk belőle. Alul-felül sütésen 25-30 perc alatt 180 fokon megsütjük. Ha kész a formában hagyva kihűtjük.

3. Amikor teljesen kihűlt a tészta akkor állunk csak neki a citromhabhoz. A zselatint egy bögrében elkeverjük a vízzel és félre rakjuk. A krémhez a tojások sárgáját, citrom levét, citrom reszelt héját és a cukrot vízgőz felett folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ez eltarthat úgy 10-15 percig is. Ha besűrűsödött vegyük le a lapról és keverjük el benne a vajat, majd a felduzzadt zselatint. Várjuk meg míg kihűl. A kemény habbá vert tejszínt egy spatula segítségével pici adagonként, lassú mozdulatokkal elkeverjük a citromos krémben. Ezt ráöntjük a formában hagyott tésztára és 2 órára a hűtőbe tesszük.

4. A tojásfehérje habhoz a cukorból és a vízből szirupot készítünk. Körülbelül 15 perc alatt készül el. Akkor jó a szirup, ha egy kanalat belemártasz a cukros oldatba és a kanálon lévő oldatba beledugod a mutatóujjad és összecsukod a hüvelykujjaddal, akkor szétengedés közben a két ujjad között marad egy vékony cukor szál. A cukorszirupot vékony sugárban hozzáöntjük az előzőleg félig felvert tojásfehérjéhez úgy, hogy közben fokozatosan verjük tovább azt. Közepes fokozaton verjük tovább addig, míg kemény habot nem kapunk belőle. Ha nem tojáshabot hanem tejszínt akarunk tenni a tetejére, akkor azt kemény habbá verjük.

5. A tortát kivesszük a formából és egy kanál segítségével ráhalmozzuk a cukorszirupos tojáshabot majd óvatosan a zsebsárkánnyal megpörköljük azt. Akinek nincs zsebsárkánya az semmiképp ne rakja be a sütőbe a tortát a fehérjehab megpörköléséhez, hiszen az előzőleg betöltött citrom krém nem süthető, nem úgy mint a Rákóczi-túrósban lévő túrós krém. Ebben az esetben a felvert tejszínnel pakoljátok meg a tetejét.

Remélem, hogy mindenkinek sikerül és ízleni fog. Ha elakadnátok sütés közben vagy kérdésetek lenne, keressetek nyugodtan. A kapcsolat fülnél megtaláljátok az elérhetőségeimet.

Sütizésre fel!