menü ikon

Little image

Amerikai palacsinta

Little image

Mindegy hogy tél vagy nyár, ebéd vagy vacsora, palacsintának mindig kell lennie az asztalon. Mondjuk ki, rabja vagyok ennek a finom, omlós édességnek. Barátnőm szerint én egy tipikus példája vagyok a "palacsintaholic" betegségben szenvedőknek. Kiskoromban mindig a teraszlépcsőn ülve majszoltuk az unokatesókkal, fülig csokisan,lekvárosan, túrósan, fahéjas-porcukrosan kinek mi volt a kedvenc ízesítése. Manapság már nem a nagyim süti nekünk, és inkább az asztalt választjuk elfogyasztás helyeként, de azért megesik, hogy egy-egy nyári meleg napon, vissza gondolva a felhőtlen gyermekévekre, újra a lépcsőt választjuk, pont úgy mint anno. A következő receptben egy amerikai palacsinta receptet alakítottam át Lara módra, csipetnyi szegfűszeggel. Íme a recept, egyenesen a konyhámból:

Aranygaluska vaníliasodóval

Little image

Dió. Cukor. Vanília. Ezekből már csak jó dolog sülhet ki. Akármilyen ünnepről legyen szó, a diós sütemények bárhol megállják a helyüket. Legyen szó karácsonyról, húsvétról, szülinapról vagy névnapról. Nálunk hagyomány, hogy december 23.-án együtt ebédel a család. Ilyenkor töltött káposztát eszünk és desszertként aranygaluskát majszolunk. Amióta az eszemet tudom, ez mindig így volt és remélem, hogy így is marad. Persze egész nap süt és főz az ember lánya, készülünk a másnapi szentestére. De egy-két tésztanyújtás és szaggatás között jól esik megállni, leülni a feldíszített, ünnepi asztalhoz és együtt békében, boldogságban elfogyasztani a melegséget adó ételeket és édességeket. Ma reggel a FEM3 Caféban elkészítettem ezt a csodálatos galuskát, hogy mások is eltudják otthon készíteni és így örömet tudjanak vele szerezni az ebédnél, vacsoránál, vagy épp az éjféli "Uh de éhes vagyok csak bekapok egy falatot" csemegézésnél. Egy szónak is száz a vége, íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Aranygaluska vaníliasodóval-FEM3 Café 2015.12.21.

Tésztához:

  • 300 g liszt
  • 30 g porcukor
  • 25 g vaj
  • 20 g élesztő
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 dl tej
  • csipetnyi só

Töltelékhez:

  • 100 g darált dió
  • 90 g cukor
  • 200 g olvasztott vaj

Vaníliasodóhoz:

  • 50 g kristálycukor
  • 7 db tojás
  • 7 dl tej
  • 50 g liszt
  • 1 szál vaníliarúd

1. Először a sodót csináljuk meg. Finomabb és sűrűbb lesz, ha egy estét pihen a hűtőben.Egy tálban a lisztet és a cukrot a tejjel csomómentesre elkeverjük. Majd egyesével belekeverjük a tojásokat is és beletesszük a kikapart vaníliaszemeket és egyben az egész rudat is. Vízgőz felett kb. negyed órán át főzzük, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri. Ha levettük kivesszük belőle a vaníliarudat és kihűlésig még kevergetjük, majd berakjuk a hűtőbe.

2. A tészta hozzávalóit beletesszük egy nagy tálba, az élesztőt belemorzsoljuk, és lágy tésztává gyúrjuk. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Ezután konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.

3. Egy 26 cm-es tortaforma alját és oldalát kibélelünk sütőpapírral, (vagy vastagon kikenjük vajjal és beszórjuk zsemlemorzsával) a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

4. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kis formákat szaggatunk belőle. A pogácsákat szorosan egymás mellé rakjuk a torta forma aljába, majd megkenjük az olvasztott vajjal és szórunk rá a cukros-diós egyvelegből. Addig rétegezünk és csináljuk ezt a folyamatot, míg el nem fogy a tészta.

5. Ha kész, 180 fokon 30-35 percig sütjük. Megvárjuk míg kihűl, szeletet vágunk belőle vagy apró darabokra szedjük és vaníliasodóval öntjük le.

Bejgli

Little image

Vannak sütemények, amiket kifejezetten csak egyes ünnepekkor szoktunk sütni. Nálunk ilyen például húsvétkor a csokis kalács, karácsonykor a mézes krémes. Jó múltkor, valahogy tavasz tájékán, megkívántam a bejglit és sütöttem is egy adaggal. Viszont a hagyományokat félre téve nem dióval vagy mákkal, hanem az egyik tekercset vaniliás túróval míg a másikat rumos gesztenyével töltöttem meg. Mondanom sem kell, mindenkinek nagyon ízlett a családban. Egyik barátnőm viszont megjegyezte "Bejglit májusban?! Azt nem karácsonykor szokták?!" Erre nagyon egyszerű választ adtam: "A pocakom nem egy naptár, azt eszem, amit megkíván." Így azt mondom, bejglit télen, nyáron, tavasszal és ősszel! Most egy hagyományos ízűt, méghozzá mákosat sütöttem. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Hozzávalók:

Tésztához:

Bounty pite

Little image

Nagyon imádom a kókuszos ételeket. Lehet az sütemény, ital esetleg fagyi. Sőt, ettem már olyan rántott húst is, aminek a prézlijébe kókuszreszelék volt keverve. Az ételnek ezáltal különlegesen finom, egzotikus ízvilága lett. Ez a kókuszos pite igen egyszerű, sütést nem igényel, így a nyári melegben nem kell a forró sütő előtt álldogálni. Rövid idő alatt kész, és egy finom jeges kávéval isteni párost alkot. Ebéd utáni nasiként, vagy uzsonnára kiváló finomság. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Cinnamon rolls - amerikai fahéjas csiga

Little image

Nagyon szeretem a fahéjjal fűszerezett süteményeket vagy italokat. Többször csináltam már kakaós csigát, de ezen a hétvégén valami mást kívántam. Még szerencse, hogy Amerikában tudják a tutit. Fahéjas csigájuk cinnabon vagy cinnamonn rolls névre hallgat. Egyszerű kelt tészta, cukros-fahéjas töltelékkel, krémsajtos öntettel. Ízlés szerinti gyümölcsökkel tehetjük még egyedibbé és változatosabbá a kész aranyló csigákat. Ha időm teheti 2 adagnyit is szoktam csinálni, így kicsiknek és nagyoknak is jut bőven. Reggelire teával vagy este hideg tejjel, egy jó film mellé ideális édesség. Íme a recept, egyenesen a konyhámból:

Csokis csigák

Little image

Nos, az a helyzet, hogy lehet élni kakaós csiga nélkül, de vele jobb az élet. Valamelyik nap egy "madaras" áruházban vettem egy külsőleg igen kis csinos, becsomagolt darabot. A hazafelé vezető úton a fejemben már megterveztem az egész ceremóniát: hazaérve, a kényelmes fotelembe behuppanva, a meleg takaró alá bújva, egy pohár hideg tej kíséretével fogom először is a csiga közepet kienni, majd minden egyes omlós falat után belekortyolni a tejbe! Viszont ennek a sztorinak nem happy end lett a vége. A csigának semmi íze nem volt, száraz volt, szerintem szöget tudtam volna verni vele a falba. Így elhatároztam, hogy akármennyire vagyok fáradt, neki állok csigákat gyártani. Jó sok kakaóporral és minőségi alapanyagokkal. Míg az amerikai fahéjas csiga gyúrt élesztős tésztából készül (felfuttatjuk az élesztőt tejben, hozzáadjuk a liszthez, zsiradékhoz, tojásokhoz, meggyúrjuk, meleg helyen kelesztjük, kinyújtjuk, megtöltjük töltelékkel, felcsavarjuk, szeleteket vágunk belőle majd megsütjük) addig az igazi, magyar hagyományos kakaós csiga hajtogatott élesztős tésztából készül. Az alapanyagok megegyeznek, ám a megkelesztett tésztát többször, pontosabban 3-szor nyújtjuk ki és különböző módon hajtjuk össze, majd pihentetjük. Tudom, először bonyolultnak hangzik és tény hogy sok időbe telik, de megéri a fáradságot, hiszen a végeredmény nem egy bolti, adalékanyagokkal telepakolt, száraz valami, hanem egy iszonyatosan finom, csokis csoda. Két hajtogatás között, megnézhettek kedvenc sorozatotokból egy epizódot, trécselhettek a barátnőkkel telefonon vagy chaten. Ilyenkor karácsony tájékán megtervezhetitek az ünnepi menüt, ajándék ötleteket kereshettek a neten, esetleg feldíszíthetitek ünnepi dekorációval a lakást. Szóval, gatyákat felkötni, irány a konyha, csigára fel! Íme a recept egyenesen a konyhámból:

Csokis smoothie

Little image

Esős napokon nincs is jobb, mint bekuckózni magunkat a jó meleg ágyba, filmet nézni, pattogatott kukoricát majszolni, illatgyertyát gyújtani és persze a kedvenc smoothinkat kortyolni. Kedvenceim közé tartozik a csokis -banános-mézes ízesítésű. Kevés alapanyagból, rövid idő alatt elkészíthető egészséges, bár nem éppen fogyókúrás finomság. Csinálhatjátok úgyis, hogy kihagyjátok a mézet, amit nyírfa cukorral pótoltok, vagy esetleg teljesen kihagyjátok a cukrot az alapanyagok közül és még így is eléggé édes lesz a végeredmény. Anyukám nagy kedvencei közé tartoznak a csokoládés kókuszos nyalánkságok, épp ezért az ő kedvéért a csokis banános smoothie tetejét kókuszreszelékkel szórtam meg. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Csokoládés cupcake

Little image

Muffin vagy flancosabb nevén cupcake. Mindegy is, a lényeg hogy nagyon finom, rövid idő alatt elkészíthető, édes "kis semmiségek". 10 évvel ezelőtt ez volt az első sütemény amit sütöttem. (hozzá tenném, hogy a 8 év alatti unokatesóimnál nagy sikert aratott) Azóta kisérleteztem jó párszor a tészta hozzávalóin, van hogy kakaó, csokoládé, mogyoró, vaníllia esszencia, dió, mandula, fahéj, narancshéj...stb kerül a lisztes egyvelegbe. Ha nagyon sietek akkor "a la naturale" hagyom a kis apró sütiket, ezek a muffinok. Ha esetleg kreatívkodni támad kedvem vagy jobban ráérek, akkor koronát varázsolok krém formájában a kis muffinok kobakjára, és így már cupcake-nek hívom őket. Az alábbiakban egy születésnapra készített, csokoládékrémes muffin/cupcake receptet osztok meg veletek. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Csokoládés linzer

Little image

Bevallom őszintén, nem vagyok valami nagy linzer párti. Kicsit olyan snassz, semmilyen süteménynek tartom, bár ízlések és pofonok. Sokkal jobban szeretem a krémes édességeket. Ilyenkor, karácsony tájékán, nem csak a családtagjaimat és barátaimat szoktam meglepni, hanem a műkörmösömtől kezdve a fodrászomon át, minden hozzám közel álló embert megajándékozok. Idén cuki, diszes csomagolásba becsomagolt trüffel golyókat szerettem volna adni, mikor is hiba esett a gépezetbe. Egyik este a munkából hazaérve gyanús nyomokat találtam a konyhaasztalon, méghozzá azokat a selyempapírokat, amikbe a kis golyócskákat csomagoltam. Anyukám és a többiek sunyin meghúzták magukat, hiszen tudták hogy bűnösök. Befalták az ajándékot. Nem estem pánikba, pár perc gondolkodás után már melegítettem is elő a sütőt és elkezdtem gyúrni a tésztát. De mivel túl sablonosnak és egyszerűnek találtam a sima linzert, így megbolondítottam egy kis kakaóporral és szerecsendióval. Kihűlés és töltés után karácsonyi mintájú zacskóba csomagoltam őket és selyemszalaggal, masnit formálva kötöttem össze a tetejét. Kedves és édes ajándék és mondanom sem kell, hogy se perc alatt elfogyott mind a körmös szalonban, a munkahelyemen és itthon is egyaránt. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Hozzávalók

kezdőlap Következő oldal