menü ikon

Burgonyás-sajtos pogácsa

Little image

Sajtos, tepertős, kolbászos, hagymás, burgonyás. Nekem mindegy, csak pogácsa legyen. Lehet, hogy ez furcsán fog hangzani, de sokkal jobban szeretem a sós süteményeket, mint az édeseket. Na jó, kamuztam. Igazából, tök jól esik egy-egy krémes után egy kis sós teasütemény. Így már igaz! Szombaton cukrász gyakorlaton voltam és pogácsát sütöttünk. Mint ahogy az lenni szokott, alig vártuk meg hogy kihűljön, rögtön rávetettük magunkat. (pláne, hogy kora reggel óta sütöttünk, a pocak meg igencsak éhes volt) Otthon elmesélve, az iskolában szerzett élményeimet, kis családom egyhangúan megszavazta: mégpedig ők pogácsát akarnak és fognak is enni. Nem volt mit tennem, (nem mintha nagyon kellett volna győzködni) este még meggyúrtam a tésztát, de csak másnap sütöttem ki. A tészta egy éjszakát "aludt" a hűtőben, így az élesztőnek volt elég ideje, hogy szép nagyra és levegősre alakítsa azt. Vasárnapi ebéd előtt kiszaggattam, beraktam a sütőbe sülni. A pogik 15 perc alatt meg is sültek. Ebéd utánra már mindenki boldogan majszolta a réteges, krumplis-sajtos finomságokat! Íme a recept, egyenesen a konyhámból:

Mini pizzák

Little image

Pasta, pasta, pasta- avagy tészta minden mennyiségben. Ha tehetném, minden nap ennék valamilyen tésztából készült ételt. De sajnos nem tehetem, mert mint tudjuk nem igen egészséges és azért sem, mivel azoknak a nőknek a csoportjába tartozom, akik " elég ha ránéznek egy szelet sütire és már is híznak 5 kilót." Persze, mértékkel mindent lehet. Csak az a kérdés, mihez mérten mérjük azt a bizonyos mértéket és szerepel-e a szótárunkban?! Viccet félre téve, néha napján, pláne téli estéken, megkíván az ember lánya vagy épp fia egy kis szénhidrát bombát, az én esetemben pizzát. Ezt a receptet még egy nagyon kedves, olasz barátnőmtől kaptam. Megfogadtam pár tanácsát, de belecsempésztem a saját ötleteimet, így egy igazi olasz-magyar pizzát, a"la Lara, sikerült összehoznom. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Sós teasütemény

Little image

Tudom-tudom, mindannyian degeszre ettük magunkat az elmúlt ünnepek alkalmával, de az élet nem áll meg. Január nálunk az a hónap, ahol hét nem telik el ünneplés nélkül, hiszen ebben a hónapban született több unokatestvérem, nagymamám és jómagam is. A temérdek finomság, rántott hús, sültkrumpli, töltött káposzta mellett helyet kell hogy kapjon az asztalon 1-2 sós sütemény is. Finom italok társaságában beszélgetünk és csemegézünk belőlük. Persze nem maradhat el a jól megérdemelt édes, habos, hatalmas torta sem, de azt csak az ünneplés végén kapja meg a kiérdemelt figyelmet. Fogadjátok sok szeretettel ennek a pici, omlós süteménynek a receptjét.

Sajtos-spenótos kosárkák

Little image

Hétvégén szülinapoztunk a csajokkal. Kis összeröffenést tartottunk sütivel, tortával, borral és minden földi jóval. Nem maradtunk otthon sokáig, hiszen várt minket a pesti éjszaka. Én, mint hivatalos sütifelelős, nem tehettem meg, hogy korgó pocakkal engedjek útjára mindenkit, beleértve magamat is. Ezért már hetekkel az esemény előtt kitaláltam, hogy valami újdonsággal fogok előrukkolni, méghozzá sós sütemény fronton. Azt tudtam, hogy valamilyen spenótos-sonkás-sajtos ízesítésű lesz, hiszen imádom az ilyen fajta tésztákat és ha tehetném, minden második nap ezt enném. (Persze, ha nem nőne tőle olyan gyors tempóban a popóm.) Először leveles tésztába akartam tölteni, majd végül meggondoltam magam, hiszen időm nem volt készíteni, boltit meg semmiképp nem akartam venni. Aztán egyik nap a Horváth cukiban gyümölcsös kosárkákat majszoltam. Miközben élveztem a vanília és a gyümölcsök adta páratlan ízkavalkádot, pattant ki a szikra a buksimból, méghozzá az, hogy sós linzerkosárkákat fogok készíteni és azokba fogom tölteni a sonkás-sajtos-spenótos krémet. Ha megengeditek, minden beképzeltség nélkül mondhatom, hogy ezerszer de ezerszer finomabb lett, mint az aluljárókban vagy a metrókijáratoknál kapható töltött sütemények. Kicsivel több mint 1 óra alatt kész lett, elkészítéssel, pihentetéssel, sütéssel együtt! Karácsonyi bulikra, szilveszterre ideális partifalatkák. Ha nem szeretitek a spenótot vagy a sonkát, akkor más töltelékkel is elkészíthetitek, csak a lisztes, tejfölös, tojásos egyveleget hagyjátok meg és abba pakoljátok bele amit megkívántok. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Töltött kalács

Little image
kezdőlap