menü ikon

Citromhabos torta-mindenmentes verzió

Little image

Csokoládés-narancsos mousse torta

Little image

Figyelem! Akik elkészítik ezt a tortát, számolniuk kell azzal a veszéllyel, hogy függővé válnak. És ez nem vicc! "Ó te jó ég!" Ezek és ehhez hasonló szavak hagyták el azoknak a száját, akik ettek ebből a csodálatos, habos, csokis tortából. Bevallom, ez volt az első alkalom, hogy mousse-t készítettem. Persze, ettem már pohárkrém, csokoládé, torta formájában, de mindig úgy gondoltam, hogy ezt túl bonyolult elkészíteni. Biztos sok alapanyag kell hozzá, olvasztani kell, hűteni, meg mi egymás. Aztán egyik nap vettem a boltban egy nagyon krémes és puha, mousse szerű pudingot. Édesanyám és én is laktózérzékenyek vagyunk. Míg nekem használ a laktáz tabletta, addig neki sajnos nem. Szomorú, kiskutya bánatos szemekkel szemlélte, ahogy majszolom a pudingot. Nagyon megesett rajta szívem. Laktózmentes tejszín kapható bármelyik nagyobb szupermarketben, így gondoltam, meglepem őt egy "mentes pudinggal". Aztán továbbgondoltam, hogy nem csak magát a pohárkrémet fogom elkészíteni, hanem valamilyen sütemény formájába öntöm azt. Kutattam a neten, de végül is a cukrász tanfolyamon kapott tankönyvben találtam egy receptet. Természetesen, egy picit felturbóztam, de az eredmény így is valami isteni lett. Mondhatnám úgy is, hogy nem csokoládés-narancsos, hanem "ó te jó ég" mousse-t készítettem. Ne féljetek, egyáltalán nem bonyolult. Ha elkészítés előtt alaposan átnézitek a receptet, és előkészítetek minden alapanyagot, akkor baj nem történhet! Íme a recept, egyenesen a konyhámból:

Csokoládés-oreo kekszes torta

Little image

Oreo keksz. Oreo kekszes fánk. Oreo kekszes fagylalt. Oreo kekszes kávé. Oreo kekszes torta és még sorolhatnám. Manapság nagy kultusza van a roppanós, tejes krémmel töltött nyalánkságnak kis hazánkban épp úgy, mint a nagyvilágban. Bármilyen ételt, süteményt könnyedén el lehet adni, ha a neve előtt szerepel az a bizonyos "oreo" szócska. Személy szerint, én pilóta keksz mániás voltam és vagyok még a mai napig is. Gyermekéveimben az uncsitesókkal, ugyan úgy, mint az amerikai télapós filmekben, szétválasztottuk a rétegeket és fülig érő szájjal mártogattuk a tejbe, majd boldogan majszoltuk azt. Persze, mindig is kiakartam próbálni az amcsi változatot, és hála égnek imáim meghallgatásra találtak. Idén tavasztól már nem csak a piaci kofáktól, hanem a nagyobb hipermarketekből is beszerezhetjük a csokis-tejes finomságot. Így, én is beálltam abba a hosszú, gasztrobloggerekből, cukrászokból és háziasszonyokból álló sorba, akik bármilyen sütemény összetevőibe beletudják csempészni az oreót. Nővérem kérésére, születésnapra készítettem el, ezt a csupacsoki tortát. Ha nem ünnepre készítitek, hanem csak úgy, akkor négyzet vagy téglalap alakú tepsit is használhattok, nem muszáj kerek tortaformát. Íme a recept, egyenesen a konyhámból:

Diós torta

Little image

Sziasztok kedveskéim! Több mint fél éve nem tettem közzé bejegyzést, és ennek oka az egészségügyi állapotom volt. Sokan tudjátok, hogy két gerincműtéten is átestem a nyár folyamán és elég hosszadalmas volt a rehabilitációm. A helyzet még most sem annyira pompás, de próbálok pozitívan hozzá állni a dolgokhoz, na és persze erőt ad az, amit az ember lánya örömmel és szenvedéllyel csinál. Az én esetemben ez a sütés. Már a rehabom alatt is, amikor sokszor magam alatt voltam és untam már a kötelező fekvést, sütöttem sütiket, persze egy kis/nagy anyai segítséggel. Esküszöm, jobb volt mint bármilyen gyógytorna. Most próbálom magam vissza szoktatni a hétköznapokba, amik az új életmódom megtanulásával és alkalmazásával már nem is annyira szürkék. Sajnos a laktóz és glutén intoleranciám mellé most még a tejfehérje is társult, így én már a laktózmentes termékeket sem tudom fogyasztani. Tudom, hogy sokan járnak velem egy cipőben, így nekik is kedvezve leírom a glutén és tejmentes hozzávalókat is. Mivel hamarosan itt a karácsony ( HURRRÁÁÁ ), a torta díszítését is ehhez méltóan találtam ki. De elég a fecsegésből, íme az istenien finom diós torta receptem, természetesen egyenesen a konyhámból.

Gesztenyés sajttorta

Little image

Egyik este, mikor nem tudtam elaludni, azon agyaltam, hogy milyen rég ettem gesztenyepürét, pedig kicsi koromban mennyire szerettem. Emlékszem, hogy a délutáni sétából hazafelé menet, mindig becsaltam mamát a boltba, aki természetesen nem bírt ellenállni nagy könnyes szemeimnek és kérlelésemnek. Így, valamilyen úton-módon, a kosárban a felvágott és a kenyér mellett mindig meghúzta magát egy-két darab gesztenyepüré. Nem kellett hozzá sem tejszínhab, se egyéb más, kiskanállal elmajszolgattam. Régi emlékeimből kiindulva jött az isteni szikra, hogy ha már gesztenyés, akkor legyen még krémesebb, és mondjuk legyen torta formában. Így született meg a gesztenyés sajttorta. Glutén érzékenyek zabkeksz helyett gluténmentes kekszet és rizslisztet is használhatnak. Ma reggel, a FEM3 csatorna reggeli műsorában el is készítettem. A reklámszünetben az egész stáb rávetette magát, és a tortából egy morzsa sem maradt. Mindenképp készítsétek el, és biztos vagyok benne, hogy bárkinek csináljátok, ugyan úgy egy morzsa sem fog maradni a tányéron!

Gesztenyemousse torta

Little image
Egy párszor már említettem, de nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy az őszi és a téli hónapok adta ízekről nekem először a gesztenye jut eszembe. Persze, utána szorosan kullognak a diós, lekváros, almás és fahéjas ízek is. Vasárnap névnapoztunk a családdal. Mint mindig, most is be voltak osztva a különböző pozíciók: anya a salátákat és a köreteket, mama a húsokat, míg én a süteményeket készítettem el. Valamilyen könnyebb fajta sütit akartam, hiszen egyben átok és áldás is, ha egy családban cukrász vagy cukrászpalánta van. Anyukám szavaival élve: "Kislányom, még a fülemen is sütemény folyik ki". Szokta mondani, mikor degeszre eszi magát. Ez egy igen egyszerű, könnyű sütemény. Sütés nélkül is elkészíthető, ha esetleg nincs kedvetek sütni. Akkor a csokis tészta alapot cseréljétek le fél kiló darált háztartási kekszre, amire ráöntötök 20 dkg olvasztott vajat. A tortaforma alját kibélelitek sütőpapírral, belenyomkodjátok a vajas kekszet de úgy, hogy egy pici (1-2 cm) peremet képezzetek belőle az oldalán és majd ebbe öntitek bele a gesztenyés krémet! Íme a recept, egyenesen a konyhából.

Hozzávalók:

Glutén és laktózmentes túrótorta

Little image

Elég sok barátom és ismerősöm (köztük én is) szenved különböző ételintoleranciában. Ki a laktózra, gluténra, tojásra vagy épp a tejfehérjére allergiás. Hála égnek manapság nagyon sok boltban és hipermarketekben lehet kapni mindenféle "mentes" termékeket, illetve több erre specializálódott étterem és cukrászda is létezik. Egyik nap nem volt időm reggel szendvicset csomagolni magamnak, így az egyik híresebb pékségbe betértem és vásároltam magamnak egy gluténmentes süteményt. Nem volt annyira rossz, de bevallom őszintén, ettem már jobbat is. Ilyenkor persze megfordulhat bennünk az a gondolat, hogy "Jó-jó, ne várjuk csodát, hiszen nem a megszokott alapanyagokból készült, jobb mint a semmi." Ki kell azokat ábrándítanom, akik ezt gondolják, hiszen van megoldás. Arról nem beszélve, hogy horror áron árulják ezeket a termékeket. Nos, hoztam nektek egy nagyon egyszerű, ízletes és finom glutén és laktózmentes túrótortát. Aki megkóstolta, az egy dolog, hogy mind a 10 ujját megnyalta, de mind egy falatig megette, sőt repetázott is belőle. Az pedig csak hab volt a tortán amilyen képet vágtak mikor közöltem velük, hogy " épp mentes tortát majszoltál barátom!" Egyszerűen nem hittek a fülüknek és az ízlelő bimbóiknak. Próbáljátok ki mindenképp. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Karamellás-túró torta

Little image

Édesanyámnak tegnap volt a születésnapja és kifejezett vágya volt, hogy valamilyen csokoládés-karamellás tortát készítsek neki, mivel oda meg vissza van a karamelláért. Lehet az sütiben, italban, öntet vagy cukorka formájában. Kedvencei közé tartoznak még a túrós sütemények, így mindenféleképpen olyan tortát akartam neki készíteni, amiben az összes kedvenc alapanyaga megtalálható. Sokat törtem a fejem a recepten és féltem attól, hogy talán túl édes lesz a végeredmény, de hála égnek nem így lett. A tészta alapjául szolgáló brownie nem túl édes, hiszen keserű holland kakaóporral készítettem és kevesebb cukrot is használtam. A túrós-mascarponés rétegbe sem került annyi cukor, hiszen annak ott van a csodálatos, fénylő, borostyánszínű karamell réteg a torta tetején. Így, aki édes szájú az feldobhatja még több karamell öntettel vagy épp ellenkezőleg. Mondanom sem kell, a végeredmény mindenkinek nagyon ízlett. Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

Karamellás, narancsos-csokis torta

Little image
Bevallom nektek őszintén, nem vagyok híve az agyon cukrozott, vajas, semmilyen ízű krémeknek. Ha lehetséges próbálom kiváltani tejszínnel vagy mascarponéval. Hétvégén ünnepeltük az egyik barátnőm születésnapját. Megkérdeztem tőle, hogy milyen tortát szeretne kapni tőlem. Azt hittem, hogy valamilyen ultra modern, több emeletes, fondanttal bevont és figurákkal telerakott tortát fog mondani, de meglepődtem a válaszán: " Lara, ha lehetne, valamilyen egyszerű csokitortát szeretnék!" Mondanom sem kell, eléggé csodálkozva néztem rá, mint borjú az új kapura. Akkor már tudtam, hogy ez az egyszerű csokitorta nem lesz annyira egyszerű, így is, úgy is fel fogom dobni valamivel. Imádom a karamellát, hát még ha csoki társul mellé. A narancs pedig csak hab a tortán. Félreértés ne essék, ebben a tortában nincs külön karamellás és csokis krém, a kettőt ötvöztem és mondanom sem kell, a végeredmény ínycsiklandozó lett. A barátnőm nagyon örült a tortának és minden jel arra utalt, hogy a vendégeknek is nagyon ízlett, hiszen se perc alatt üresek lettek a tányérok. Sok beszédnek sok az alja, íme a recept egyenesen a konyhámból.

Tésztához:

Mirindás torta

Little image

Vannak olyan tipikus sütemények, amelyekről a gyerekkorom vagy valamilyen ünnep jut eszembe. Ilyen például a húsvétkor nélkülözhetetlen rigójancsi, a karácsonykor illatozó mézes krémes vagy névnapokon a torkunkon leguruló kókuszgolyó. A mirinda szelet is ezeknek a süteményeknek a családjába tartozik. Emlékszem, mikor kicsi voltam mindig csodálkozva szemléltem, ahogy a nagymamám a szénsavas üdítőből sűrű, lágy zselé szerű krémet főz. Olyan volt ez nekem, mint valamiféle varázslat. Tegnap kicsit nosztalgikus hangulatba kerültem, így sorra kerültek elő a régi fényképek és videók. Az egyiken épp valamilyen családi banzáj volt megörökítve. Az asztal roskadásik tele volt húsokkal, köretekkel és persze sütikkel. Innen már kitalálhattátok, hogy azon a bizonyos asztalon mirinda szelet is volt. Néha napján megéri régi képeket nézegetni és a nagymama receptgyűjteményében kutatni, mert elfeledett étel és süteményreceptekre bukkanhat az ember lánya vagy épp fia. Ha szeretitek a túró és a csokoládé párosát, akkor mindenképp készítsétek el. A narancsos zseléréteg pedig csak "hab a tortán". Íme a recept, egyenesen a konyhámból.

kezdőlap Következő oldal