menü ikon

Muhammara (sültpaprikás krém)

Little image

Kislány koromban voltak olyan hetek, amikor egy napot sem bírtam ki a török körözött, avagy muhammara nélkül. Állandóan kérleltem a nagymamát, "hogy még csak egy adagnyit kérek szépen". Pirítóssal, arab pitával de volt hogy magában majszoltam. Sokszor elkészítettem már, manapság főként a barátaimnak. Mert nagyon hamar kész van, sok ételhez illik és nem mellesleg nagyon finom. A muhammara nem tartalmaz túrót, de első kóstólásra mégis a körözötthez tudnám hasonlítani, azzal a kis plusszal, amit az arab ételek nyújtanak nekünk. Előételként, főételekhez (húsok, saláták mellé) esetleg egy finom mentás limonádéhoz is tökéletesen illik. Íme a recept, egyenesen a konyhámból:

Shakshuka - Közel-kelet lecsója

Little image

Egyszerűen imádom, ahogy a fűszeres zöldség illata átjárja a lakást, ahogy a paradicsomos szósz körülöleli a tojásokat, mint anya a gyermekét, ahogy az intenzív illatú petrezselyem illatával és színével feldobja az ételt, de legjobban azt imádom, mikor megeszem. Shakshuka- más néven közel-keleti vagy arab lecsó. Általában reggeliként szokták fogyasztani, de megmondom őszintén, én a nap bármelyik szakaszán tudok belőle majszolni. Arab kenyérrel, pitával vagy magyarosítva friss, ropogós fehérkenyérrel is fogyaszthatjuk. Hihetetlen, hogy egy-két fűszer és zöldség mennyire megváltoztatja az étel ízvilágát-így mondhatjuk, hogy kinézetre lecsó, de higgyétek el, több ez annál. Íme a recept, egyenesen a konyhámból:

kezdőlap